Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

SP: dure patiënten weigeren onacceptabel

Datum nieuwsfeit: 19-04-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

SP: dure patiënten weigeren onacceptabel


19-04-99   SP-kamerlid Kant wil opheldering van staatssecretaris Vliegenthart over het weigeren van terminale verpleeghuispatiënten door verpleeghuizen vanwege te dure medicijnen.

In Pallium, tijdsschrift over palliatieve zorg, stelt verpleeghuisdirecteur Baar dat zijn verpleeghuis Antonius IJsselmonde in Rotterdam zich gedwongen ziet bepaalde patiënten niet meer op te nemen. ,,Extreem dure patiënten zullen we binnenkort in Antonius IJsselmonde moeten weigeren. Het gaat dan om mensen die intraveneuze voeding nodig hebben of dure medicamenten.'' Het verpleeghuis Antonius IJsselmonde is een van de voorlopers op het gebied van terminale zorg en heeft al vijf jaar een aparte voorziening voor ongeneeslijk zieke mensen. Zowel verpleeghuisbewoners als mensen die vanwege complexe medische problematiek niet in huis kunnen sterven en voor wie het ziekenhuis evenmin de geëigende plaats is om te verblijven, kunnen hier terecht. De meerkosten zoals dure medicijnen krijgt het verpleeghuis echter niet vergoed.

Kant wil dat de staatssecretaris hiervoor een oplossing zoekt. ,,Er zijn tegenwoordig veel mogelijkheden om ongeneeslijk zieke patiënten en hun familie draaglijke en waardige laatste weken te bezorgen. Verpleeghuizen kunnen hier een belangrijke rol in vervullen. Zij moeten hiervoor dan wel de mogelijkheden hebben.''

Kant wil bovendien een onderzoek naar de gevolgen van budgettering van verpleeghuizen in relatie met dure geneesmiddelen. Tijdens een overleg over de ouderenzorg in maart heeft zij staatssecretaris Vliegenthart hier al om gevraagd. Kant: ,,Op werkbezoek in verpleeghuizen hoor ik steeds weer dat het stijgende budget voor geneesmiddelen een groot knelpunt is voor verpleeghuizen. Ik krijg ook signalen dat er als gevolg hiervan binnen verpleeghuizen in onvoldoende mate medicijnen worden voorgeschreven en dat de kosten van medicijngebruik worden afgewenteld op bijvoorbeeld een ziekenhuis. Het komt ook al voor dat iemand die boven aan de wachtlijst staat wordt overgeslagen omdat zij of hij dure medicijnen nodig heeft.''

 
Voor meer informatie: Agnes Kant 06  51 26 29 18

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie