Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Agalev: Vlaamse opvangcapaciteit vluchtelingen verhogen

Datum nieuwsfeit: 19-04-1999
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Subject: Opvangcapaciteit drastisch verhogen
Priority: urgent
Sender: (Piet@agalev.be)

P E R S M E D E D E L I N G
Brussel, 19 april 1999. Opvangcapaciteit drastisch verhogen


1. Dehaene: afstand nemen van Herteleer

Agalev vindt de militaire escalatie die nu aan de gang is en steeds verder opgedreven wordt onaanvaardbaar. Wat stafchef Herteleer in dat verband in De Standaard van 17 april zegt, nl. dat indien Milosevic niet toegeeft, moet overwogen worden om de Joegoslavische bevolking zélf pijn te doen, is misselijkmakend en zeer cynisch. Wij vragen dat Dehaene en zijn regering stelling neemt tegenover deze uitspraak en anderzijds duidelijk kleur bekent tegenover het Duits vredesplan en het draagvlak voor dat plan actief steunt. In elk geval blijkt de steun voor het vredesplan van Joshka Fischer in de Duitse publieke opinie groter te worden.


2. Onthaal: drastische verhoging aantal op te vangen vluchtelingen. Toen minister Van den Bossche het onlangs had over 800 tot 1200 vluchtelingen die België zou kunnen opvangen overviel ons een gevoel van plaatsvervangende schaamte. Nu lijken de regeringspartijen zich iets of wat te herpakken: Fred Erdman van de SP suggereerde gisteren alvast dat het aantal op te vangen vluchtelingen "meer moet zijn". Agalev wil hierbij dan ook een krachtige oproep doen om het aantal op te vangen vluchtelingen drastisch te verhogen. Tevens vragen wij de federale en ook de Vlaamse overheid om de lokale initiatieven die genomen worden (bv. het ter beschikking stellen van gebouwen) actief te ondersteunen. In dit verband zal Ria Van den Heuvel Luc Martens, verantwoordelijk voor het Vlaams minderhedenbeleid vragen om zijn verantwoordelijkheid inzake opvang, onderwijs en begeleiding van vluchtelingen ten volle op te nemen en hierrond samen te werken met gemeentebesturen en OCMW's (vrijwilligerswerk stimuleren en organiseren, vluchtelingenkinderen integreren in onderwijs, volwassenen in het verenigingsleven, ...)


3. Vragen bij demonstratieverbod (nu ook in Kleine Brogel deze week). Ten slotte stellen de groenen zich grote vragen rond het demonstratieverbod dat meer en meer ingevoerd wordt. Ook in crisistijd moet het kunnen dat er op een vreedzame manier betoogd wordt. In de Kamer zal Luc Van den Bossche hierrond door ons ondervraagd worden.

Hugo Van Dienderen, Volksvertegenwoordiger
Magda AELVOET, Europees parlementslid


Agalev Persdienst
Ingrid Pira
Brialmontstraat 23, 1210 Brussel
tel (02)219 19 19 fax (02)223 10 90
gsm (075)92 54 96
e-mail (pers@agalev.be)

Agalev via InterNet
e-mail persdienst: (pers@agalev.be)
agalev homepage : www.agalev.be/
persteksten : www.agalev.be/pers/

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie