Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Geen adempauze voor jarig Astma Fonds

Datum nieuwsfeit: 19-04-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

NEDERLANDS ASTMA FONDS

Geen Adempauze Voor Jarig Astma Fonds

Geen Adempauze Voor Jarig Astma Fonds

In 1999 bestaat het Astma Fonds 40 jaar. De grootste patiëntenorganisatie in Nederland grijpt dit jubileum onder andere aan om de problematiek van 1,6 miljoen mensen met astma, chronische bronchitis en longemfyseem extra onder de aandacht van het Nederlandse publiek te brengen. De collecte vindt dit jaar plaats van 3 tot en met
11 mei.

Terugblik
In de afgelopen 40 jaar is er veel verbeterd voor patiënten met luchtwegklachten. Wetenschappelijk onderzoek heeft vruchten afgeworpen in de vorm van betere behandeling en medicatie. Zo zijn inhalatiemedicijnen beschikbaar gekomen, worden in de behandeling luchtwegverwijders gecombineerd met ontstekings-remmers en is de huisstofmijt ontdekt als belangrijke boosdoener bij astmaklachten. Hierdoor valt er steeds beter te leven met astma en steekt Nederland opvallend positief af ten opzichte van andere landen wat betreft ziekenhuisopnames en overlijden als gevolg van deze aandoening.

Heden
Toch zijn astma, chronische bronchitis en longemfyseem (Cara) nog niet te genezen of te voorkomen. Sterker nog, het aantal patiënten neemt toe. Het aantal kinderen met astma is in Europa de afgelopen 10 jaar met 50 toegenomen. Er zijn vele theorieën, maar een verklaring hiervoor is nog niet gevonden. Ook het aantal patiënten met chronische bronchitis en longemfyseem neemt toe. In Nederland is Cara inmiddels doodsoorzaak nummer 3.

De omvang van de huidige Caraproblematiek is niet gering. Zo is Cara de oorzaak van 20 procent van het ziekteverzuim. Aan geneesmiddelen wordt jaarlijks fl. 425 miljoen besteed. De ziektekosten per patiënt bedragen gemiddeld tussen de fl. 10.000,= en fl. 35.000,= per jaar. In verband met luchtwegklachten zijn er een miljoen huisartsconsulten, 420.000 specialistenconsulten en 400.000 contacten met thuiszorgverpleegkundigen per jaar. Er worden 450.000 verpleegdagen in het ziekenhuis genoteerd en 800.000 verpleegdagen in verpleeghuizen.

Toekomst
Het werk van het Astma Fonds is dus ook de komende jaren van groot belang. Dat zal bestaan uit het financieren van wetenschappelijk onderzoek naar het ontstaan, voorkomen en genezen van Cara. Het verbeteren van zorg door scholing van artsen en andere hulpverleners. Het voorlichten en helpen van patiënten en hun familie, onder andere door de 70 lokale afdelingen in het hele land. Het opkomen voor de belangen van al deze mensen, die in hun omgeving vaak belemmeringen tegen komen om aan het gewone maatschappelijke verkeer deel te kunnen nemen. Bijvoorbeeld door bedrijven te helpen een goed rookbeleid op te zetten. Het versterken en scholen van ons vrijwilligerskader om aan de toenemende vraag om hulp te kunnen voldoen. En, tot slot, het bekendmaken van de problematiek van mensen met astma, chronische bronchitis en longemfyseem bij het Nederlandse publiek.

Jubileum
In het kader van het jubileum zijn de volgende activiteiten te verwachten:
Vier informatieve televisieprogramma's over leven met Cara: "Benauwd, een vierluik over een verborgen ziekte" (15, 22, 29 april en 6 mei 1999, Tros TV2, 23:30 uur).

Een wervend televisie programma, "Una voce Speciale, een adembenemend jubileum", in de vorm van een speciale uitzending van "Una Voce Particulare" voor het Astma Fonds op 6 mei 1999, Tros TV2, 20:26 uur.

Door heel Nederland worden er tentoonstellingen georganiseerd van het project "Kinderen schilderen over astma". Dertig lokale afdelingen van het Astma Fonds en circa 9.000 basisschoolleerlingen doen hieraan mee.
Op 29 april is er een prijsuitreiking in de Efteling, waar 150 beschilderde vlaggen zullen wapperen.

Duizend huiskamerfeestjes op de avond van 6 mei door heel Nederland. Georganiseerd vóór en dóór vrijwilligers en gesponsord door het bedrijfsleven. Hiermee worden de vele vrijwilligers bedankt die het werk van het Astma Fonds de afgelopen 40 jaar mogelijk hebben gemaakt. Dat zijn er zo'n 60.000.

Voetbalclubs door heel Nederland steunen het Astma Fonds door het dragen van Astma Fonds t-shirts.

De oprichting van een club voor kinderen met astma. Het eerste onderdeel hiervan, het tijdschrift AstmaKids, is in januari gelanceerd.

Het instellen van een speciaal fonds voor wetenschappelijk onderzoek: het ACTIVE-Society fonds.

"Alles over astma", het nieuwe boek van het Astma Fonds, komt eind april uit. Met een heldere en deskundige uitleg over onderwerpen als medicijnen, wonen, werken sporten en opvoeding.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie