Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Gedragsregels voor instellingen in financiële problemen

Datum nieuwsfeit: 20-04-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, directie Voorlichting
Datum: 19-04-1999

Persbericht
Nummer: 45

dit is een gezamenlijk persbericht van de Ministeries van OCenW en LNV en de HBO-Raad Hermans en Apotheker sluiten samenwerkingsovereenkomst met stichting Vangnet HBO
Gedragsregels voor instellingen in financiële problemen

Hogescholen in financiële problemen melden zich voortaan eerst bij de stichting Vangnet HBO en niet meer bij minister Hermans of minister Apotheker. Dat hebben de twee bewindslieden met de stichting Vangnet HBO afgesproken in een samenwerkingsovereenkomst. De samenwerkingsovereenkomst was nodig omdat er in de praktijk onduidelijkheid blijkt te ontstaan over de verantwoordelijkheid voor de levensvatbaarheid en de continuïteit van individuele hogescholen.

De overeenkomst bouwt voort op het uit 1996 stammende Akkoord Wachtgeldarrangement hbo 1996 -2004. Het wachtgeldakkoord zorgde er voor dat hogescholen meer dan voorheen individueel verantwoordelijk werden voor hun wachtgeldkosten. Omdat financieel zwakkere instellingen hierbij in de problemen kunnen raken, is in dat akkoord ook afgesproken dat de hogescholen onderling een constructie instellen die de financiële continuïteit bewaakt. Daarvoor is door de hogescholen de Stichting Vangnet HBO opgericht.

In de samenwerkingsovereenkomst is nu afgesproken dat hogescholen in geval van financiële problemen alleen nog maar bij het Vangnet terecht kunnen. Het Vangnet brengt de minister vertrouwelijk op de hoogte wanneer een hogeschool, die in ernstige financiële problemen dreigt te komen, zich tot het Vangnet heeft gewend en geeft daarbij ook informatie over de door de hogeschool gekozen aanpak om tot een oplossing te komen. Als die aanpak niet blijkt te werken en het Vangnet dus geen verdere oplossing kan bieden, kan de minister op voordracht van het Vangnet een vertrouwenspersoon aanstellen om een uitweg uit de problemen te zoeken. De ministers zullen zich daarbij laten leiden door de vraag of continuering van (delen van) het onderwijsaanbod van de betreffende instelling gewenst is voor het instandhouden van een stelsel voor hoger beroepsonderwijs.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie