Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Fiscale arresten Hoge Raad op Internet

Datum nieuwsfeit: 20-04-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Katholieke Universiteit Brabant

zie ook:

promoties

Fiscale arresten Hoge Raad op internet

Universiteiten passeren overheid en uitgevers met publicatie fiscale arresten op Internet.

De juridische faculteit van de Katholieke Universiteit Brabant (KUB) en de juridische bibliotheken van de universiteiten van Maastricht en Utrecht gaan met ingang van de eerste week van mei de fiscale arresten van de Hoge Raad verspreiden via Internet. De universiteiten lopen hiermee vooruit op de beslissing om dit jaar nog wetten en jurisprudentie te gaan verspreiden via Internet. Tevens profileren de universiteiten zich met dit project als elektronische uitgevers.

De minister voor Grote Steden- en Integratiebeleid - Mr. R. van Boxtel
- wil dat de overheid zo snel mogelijk wetten en jurisprudentie via Internet gratis toegankelijk maakt. Vooralsnog is echter niet bekend wanneer dit gaat gebeuren en wat het publiek voorgeschoteld krijgt. De bovengenoemde faculteit en bibliotheken hebben deze ontwikkeling niet willen afwachten. Gezien het feit dat teksten van arresten van de Hoge Raad reeds lang auteursrechtvrij aangeleverd kunnen worden, hebben zij de handen ineen geslagen en een subsidie aangevraagd (en gekregen) bij IWI (Innovatie Wetenschappelijke Informatievoorziening). Het doel van het vervolgens opgestarte project is de ontsluiting van het juridisch-wetenschappelijke basismateriaal (wetten, jurisprudentie, verdragen, wetenschappelijke artikelen) waaronder de arresten van de Hoge Raad. Dit materiaal zal beschikbaar gesteld worden via een op te zetten Juridische Internet Bibliotheek (JIB).

Met ingang van de eerste donderdag in mei zal de eerste Nederlandse jurisprudentie via de Juridische Internet Bibliotheek beschikbaar gesteld worden. Op de JIB-site kunnen bezoekers vanaf die week onder de knop Jurisprudentie' de fiscale arresten van de Hoge Raad inzien, gratis. Elke week zullen op donderdag de nieuwste arresten van de afgelopen week in te zien zijn. De arresten van de voorgaande week verdwijnen in het archief. Dit archief wordt vooralsnog opgebouwd vanaf 1 juli 1998. De universiteiten zijn nog in overleg over oudere uitspraken. De fiscale arresten worden ge-anonimiseerd door de Hoge Raad aangeleverd en dus ook op die wijze gepubliceerd. JIB is hiermee de eerste vrij toegankelijke site op Internet alwaar jurisprudentie van de Hoge Raad te bekijken is.
Zodra de civiele arresten en de straf-arresten ge-anonimiseerd aangeleverd kunnen worden, zullen ook deze uitspraken via JIB beschikbaar gesteld worden.

Met de publicatie van de arresten via Internet zetten de deelnemende universiteiten de eerste stap in de richting van een Internet-uitgeverij. Een ontwikkeling die door het IWI gestimuleerd wordt en waarmee juridische docenten, studenten en bibliotheken zeer tevreden zullen zijn. Immers, als het juridisch basismateriaal gratis beschikbaar gesteld wordt via Internet betekent dat een enorme besparing voor een ieder die geïnteresseerd is in deze juridische materie.

Voor nadere inhoudelijke informatie over publicatie van de fiscale arresten in JIB kan contact gezocht worden met mr. J.G.L. van der Wees, projectleider Internet Law Library en werkzaam op de Katholieke Universiteit Brabant, tel.nr. 013 - 4668050 of 070 - 3461410.


20-04-1999 KUB

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie