Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Besluit BTW podiumkunsten

Datum nieuwsfeit: 21-04-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Financien

Titel: BTW podiumkunstenUw brief van/kenmerk

Ons kenmerk

Den Haag

VB 1999/750

12 april 1999

Onderwerp

BTW podiumkunsten

De Plv. Directeur-Generaal der Belastingen heeft namens de Staatssecretaris het volgende besloten.

In aansluiting op Infobulletinpublicatie nr. 22/1998 inzake onder meer de BTW-tarieftoepassing voor het verlenen van toegang tot dance-parties (Besluit van 16 september 1998, nr. VB 98/1791), geldt voor de toepassing van het in die publicatie vermelde nog het volgende.

1. Muziekfestivals kunnen in hun totaliteit worden aangemerkt als een muziekuitvoering. Op het verlenen van toegang tot muziekfestivals kan dan ook met ingang van 1 september 1998 het verlaagde BTW-tarief toepassing vinden.

2. In de hiervoor aangegeven infobulletinpublicatie is aangegeven dat de prestaties van d.j.s (diskjockeys) niet zijn te rangschikken onder het verlaagde BTW-tarief. Dit standpunt behoeft nuancering waar het betreft de d.j.s in de hoedanigheid van professioneel uitvoerende artiesten.

Overleg met de sector heeft ertoe geleid dat aan de hand van een aantal objectieve, eenduidige criteria kan worden vastgesteld of sprake is van d.j.s in de hoedanigheid van professioneel uitvoerende artiesten. Die criteria zijn:

- van het werk van de desbetreffende d.j.s worden opnames gemaakt in een professionele studio; die opnames worden ook uitgebracht op platen/cds;

- over het werk van de desbetreffende d.j.s en de artistieke kwaliteiten van die personen verschijnen artikelen in gerenommeerde vakbladen, geschreven door collegas c.q. vakgenoten;

- de desbetreffende d.j.s treden niet op in reguliere discotheken, maar worden door poppodia geprogrammeerd, die zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Poppodia te Amsterdam.

Is aan alle hiervoor bedoelde voorwaarden voldaan, dan kan het verlaagde BTW-tarief toepassing vinden op het verlenen van toegang tot de desbetreffende muziekuitvoering. Het is aan de organisator van het evenement, in casu een lid/programmeur aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Poppodia, om aan de hand van voormelde criteria aan te tonen dat sprake is van een dergelijke uitvoering.

Voor het verlenen van toegang tot uitvoeringen van v.j.s (videojockeys), bij welke uitvoeringen geen sprake is van het ten gehore brengen van muziek, kan het verlaagde BTW-tarief geen toepassing vinden.

De classificatie luidt als volgt:

Soort belasting: Omzetbelasting

Wetsartikel : Artikel 9, tweede lid, onderdeel a; Tabel I, post b 14

Trefwoord : Muziekfestivals

D.J.s

DE STAATSSECRETARIS VAN FINANCIEN,

namens deze,

DE PLV. DIRECTEUR-GENERAAL DER BELASTINGEN,

mw. mr. J. Thunnissen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie