Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

FPP biedt noodhulp aan Kosovaarse vluchtelingen in Albanië

Datum nieuwsfeit: 21-04-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

FPP biedt noodhulp aan Kosovaarse vluchtelingen in Albanië.

Foster Parents Plan/PLAN International werkt momenteel in vijf opvangkampen voor Kosovaarse vluchtelingen in Albanië. Naar verwachting zullen deze kampen binnenkort opvang bieden aan 7000 vluchtelingen. Omdat de omstandigheden in de kampen nog altijd uiterst primitief zijn, werkt PLAN Albanië zoveel mogelijk samen met andere internationale hulporganisaties om de situatie zo snel mogelijk te verbeteren.

door Sian Bowen (PLAN International, Albanië)

PLAN International speelt een belangrijke coördinerende rol bij de samenwerking tussen de verschillende hulporganisaties. De veelal lokale stafleden van PLAN Albanië zijn goed op de hoogte van de lokale omstandigheden en hebben de afgelopen jaren contacten opgebouwd met de plaatselijke autoriteiten. Met deze ervaring kan zij de andere hulporganisaties terzijde staan om met vereende krachten de situatie voor de vluchtelingen te verbeteren.

Coördinator

Twee kampen met een gezamenlijke capaciteit voor 2500 vluchtelingen, zijn gelegen in Berat, ten zuidoosten van Tirana. Samen met hulporganisaties Solidarites en Aide Medicale Internationale is PLAN Albanië hier gestart met de bouw van sanitaire voorzieningen en de verstrekking van kookbenodigdheden, bedden, elektriciteit, medicijnen en voedsel. Het kamp bestaat uit tien stenen gebouwen. Er is een medische unit aanwezig met een arts en twee verpleegkundigen. In een van de gebouwen is een gemeenschappelijke keuken gebouwd. PLAN International heeft een coördinator aangesteld in Berat om samen met de plaatselijke autoriteiten te bekijken hoe de situatie het snelste en het beste verbeterd kan worden.

Arts

In Mushqeta, een van de districten in Tirana, heeft PLAN/Albanië de lokale autoriteiten geholpen bij de renovatie van een gebouw dat voorheen gebruikt werd voor de mijnbouw. PLAN heeft gezorgd voor nieuwe deuren en ramen, toiletten en de reparatie van het dak. Dit gebouw biedt nu onderdak aan 200 vluchtelingen. De kinderen gaan inmiddels naar de lokale scholen en er zijn voldoende bedden, kookbenodigdheden, dekens en medicijnen. PLAN Albanië heeft een arts aangesteld, die dagelijks in het kamp aanwezig is. De medicijnen worden geleverd door hulporganisatie Premier Urgence, en in samenwerking met Unicef wordt gezorgd voor dekens, voedsel, zeep en speelgoed voor de kinderen. PLAN International betaalt voor het transport en organiseert de distributie in het opvangkamp.

In Lushnja, ten zuidwesten van Tirana, helpt PLAN/Albanië bij de reparatie van een oud militair kamp, zodat het uiteindelijk onderdak kan bieden aan 2500 vluchtelingen.

Sociaal werkers

In Tregan, in het district Elbasan ten zuiden van Tirana, worden 220 Kosovaarse vluchtelingen gehuisvest in een gebouw dat vroeger dienst deed als een thermaal badhuis. PLAN International zorgt voor matrassen, dekens, kleding en voedsel. Het voedsel bestaat voornamelijk uit brood, kaas en bonen. Hulporganisatie Hope for Albania heeft blikken met vlees geleverd.

In Roskovec, in het district Fieri ten zuiden van Tirana, worden 240 vluchtelingen opgevangen in een school en een voormalig ziekenhuis. Ook hier zorgt PLAN International voor dekens, matrassen, kookbenodigdheden en voedsel.

Verder financiert PLAN International twee sociaal werkers in de kampen in Fiere en Elbasan. Zij staan de vluchtelingen bij met betrekking tot de aanpassing aan hun nieuwe, zeer moeilijke situatie. De sociaal werkers helpen de mensen om dagelijkse activiteiten op zich te nemen zoals de organisatie van kinderopvang. Vluchtelingen met praktische vaardigheden zoals timmerlieden, loodgieters, verplegers en huisschilders worden betrokken bij de werkzaamheden. Hier werkt PLAN international samen met hulporganisatie Catholic Relief Services.

Gezinshereniging

Naar schatting hebben 350000 Kosovaren hun toevlucht gezocht in Albanië. Veel families zijn uit elkaar gerukt tijdens de vlucht. PLAN International probeert de families te herenigen door de individuele gegevens op te nemen en de lokale televisiestations in te schakelen bij de opsporing van de vermiste familieleden.

PLAN International werkt sinds 1994 in Albanië. Terwijl er alles aan gedaan wordt om de vluchtelingen zo goed mogelijk op te vangen, zullen de normale programmas en projecten in het werkgebied van PLAN International/Albanië gewoon doorgaan.

last updated: 21/04/99

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie