Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

WBS-congres: Financieel Risicomanagement

Datum nieuwsfeit: 22-04-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Katholieke Universiteit Brabant

zie ook:

promoties

WBS-congres: Financieel Risicomanagement. De (on)zin van financiële modellen

Donderdag 22 april zal aan de Katholieke Universiteit Brabant te Tilburg het congres Financieel Risicomanagement plaatsvinden. De congresdag, georganiseerd door de Wim Bogers Stichting, wordt ondersteund door het Nederlands Instituut voor het Bank- en Effectenbedrijf, het NIBE. De doelgroep voor het congres bestaat enerzijds uit kwantitatief economische medewerkers van banken, verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen, accountants, consultants en managers van financiële afdelingen binnen industriële ondernemingen. Anderzijds is het congres uitermate interessant voor wetenschappers en gevorderde financieel en wiskundig ingestelde studenten. Op de congresdag zullen gerenommeerde sprekers waaronder prof.dr. A. Schilder RA, directeur toezicht van DNB, prof.dr. J.M.G. Frijns, directeur ABP Vermogensbeheer en prof.dr. C.G.E. Boender, directeur ORTEC Consultants B.V. hun visie omtrent de ontwikkelingen op het gebied van financieel risicomanagement presenteren.

Financieel Risicomanagement
De laatste jaren zijn de benaderingen voor het meten van risico's zoals marktrisico en kredietrisico duidelijk aan het convergeren. Vanuit de kredietrisicohoek is de interesse in portefeuilletechnieken sterk aan het toenemen. Technieken die in de marktrisicosfeer al jaren gehanteerd worden, worden de laatste 2 jaar ook in aangepaste versie geïntroduceerd in meettechnieken voor kredietrisico. Tevens ontstaat interesse voor het kwantificeren van operationeel risico. Sommigen gaan zover dit te willen integreren met marktrisico en kredietrisico en zo tot één getal te komen voor "het risico binnen de onderneming". Een aantal pioniers claimt dit al geïmplementeerd te hebben, hoewel het in veel gevallen nog een pilot-fase betreft. Vast staat dat de ontwikkelingen binnen risicometen in een stroomversnelling zitten, minder duidelijk is welke technieken de best practice' van de toekomst zullen worden.
Bij al dit risicometen dient te worden opgemerkt, dat het niet altijd evident is dat alles daadwerkelijk gekwantificeerd kan worden op basis van koude, statistische algoritmes'. Het verleden blijkt meer dan eens weinig representatief voor de toekomst te zijn, hetgeen de diverse gebeurtenissen in de financiële markten in 1997 en 1998 sterk bevestigen. Dit probleem van falende meetmethoden raakt iedereen die met risicomanagement te maken heeft, maar met name de beoefenaars vanuit de praktijk. Het is daarom geen toeval dat het congres door praktijkmensen wordt gehouden, aangezien zij degenen zijn die het meest direct de pijn van falende methodieken voelen en des te meer de relatieve waarde van modellen hebben onderkend en alternatieven hebben ontwikkeld. De kwaliteit, ervaring en gevarieerdheid van de sprekers die de Wim Bogers Stichting bij elkaar heeft weten te brengen is van dusdanig hoog gehalte, dat dit congres alles in zich herbergt om een succes te worden.

Persvertegenwoordigers zijn welkom. Voor nadere informatie en aanmelding: Wim Bogers Stichting KUB, tel. 013 - 4662747, fax 013 -
4663280, email:

07-04-1999 KUB

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie