Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vondst hardstenen restanten in Rijswijkse vijver

Datum nieuwsfeit: 23-04-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Rijswijk

Vondst hardstenen restanten in vijver Huize Cromvliet

Rijswijk, 22 april 1999

Op de buitenplaats Cromvliet in Rijswijk is vorige week in de vijver een grote hoeveelheid hardstenen brokstukken aangetroffen. Nader onderzoek zal moeten uitwijzen waar deze van profielen voorziene stukken hardsteen van afkomstig zijn.
Op verzoek van de gemeente Rijswijk heeft de duikploeg van de Voorburgse brandweer de vijver van Huize Cromvliet aan een nader "bodem"-onderzoek onderworpen.
Gezocht werd naar ontbrekende marmeren onderdelen van de uit het midden van de 18e eeuw stammende fontein. Deze fontein heeft tot 1997 in de vijver gestaan en wordt momenteel elders in Rijswijk gerestaureerd. Tijdens de restauratie bleek dat er een aantal kleine marmeren stukjes van de fontein-schelp ontbraken. Bij de zoektocht naar deze kleine stukjes, werden door de duikers grote stukken hardsteen in de vijver aangetroffen. Sommige stukken steen zijn voorzien van profielen en ornamentiek. Onduidelijk is waartoe deze stukken hardsteen hebben gediend. Onderzocht zal worden of ze wellicht afkomstig zijn van de in de jaren 20 gesloopte theekoepel, die vlak bij het ingangshek aan de Treckvliet heeft gestaan. Op een 19e eeuwse litho (zie bijlage) van Huize Cromvliet staat een brug over de vijver afgebeeld. Onderzocht zal worden of wellicht stukken van deze niet meer bestaande brug in de vijver zijn terecht gekomen.

Tijdens de twee duiksessies, die tot nu toe in de vijver plaatsvonden, zijn ook onderdelen van de marmeren fontein-schelp gevonden.Afdeling Bestuursondersteuning en Voorlichting. © 1997 Gemeente Rijswijk. Alle rechten voorbehouden.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie