Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

's-Hertogenbosch Muziekstad in 2000

Datum nieuwsfeit: 23-04-1999
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
's-Hertogenbosch Muziekstad

In Den Bosch keren na vijftig jaar de muziekskes weer terug op straat. Voor en ook nog wel kort na de oorlog was een fanfare of harmonie een dagelijks verschijnsel in de Bossche straten.

De huisvrouwen onderbraken even hun werk of geklets zodra de marsmuziek de straat binnen drong; het volk rende en masse achter de muziek aan. Maar het uitrukken van een muziekkorps behoort tot het verleden, alleen op hoogtijdagen of tijdens een concours zie je ze nog wel. Oorzaak was het gebrek aan geld en een leegloop bij de korpsen. Den Bosch telde alleen al in deze sector een paar duizend muzikanten.

Men zag nog wel een draaiorgel en een individuele straatzanger, maar het uitbundige optreden van de trompetters, hoornblazers en trommelaars van d'n Bossche hhrremonie bleef uit.

Cultureel hoogtepunt was ooit het jubileum van het 's-Hertogenbosch Mannenkoor en het eeuwfeest van het Koninklijk Nederlands Zangersverbond in 1953, vijf jaar na de oprichting van Het Brabants Orkest. Dankzij die combinatie van gedenkdagen werd in 1953 in de Casinotuin en in het aangrenzende park 's-Hertogenbosch Muziekstad gehouden.

In het vooruitzicht van die gedenkwaardige 'Muziekstad' hebben veertien plaatselijke harmoniekn en fanfares het initiatief genomen om in 2000 opnieuw de straat op te gaan, tenminste wanneer de gemeenten en het bedrijfsleven hen ondersteunt.

Ook op de Bossche burgerij zal met acties een beroep worden gedaan, omdat van oudsher d'n Bosschenaar letterlijk en figuurlijk achter de muziek stond.

Paul Kriele
e-mail (kriele.engel@wxs.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie