Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Ede en Stadskanaal in onderzoek multifunctioneel bosgebruik

Datum nieuwsfeit: 23-04-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Landbouwuniversiteit Wageningen

Persbericht

23-04-99, nr. 99-35

Ede en Stadskanaal in groot Europees onderzoek multifunctioneel bosgebruik

In heel Europa wordt het beheer van bestaande bossen en de aanleg van nieuw bosgebied gepromoot. Niet alleen omdat bos een aantrekkelijke rol in een gevarieerd landschap kan spelen, maar ook omdat multifunctioneel bosgebruik bij kan dragen aan de ontwikkeling van landelijke gebieden.
Tot nu toe hebben vooral de economische aspecten veel aandacht gekregen terwijl de sociale kant van dit onderwerp enigzins werd verwaarloosd. Een driejarig onderzoek dat getrokken wordt door de leerstoelgroep bosbouw van de Landbouwuniversiteit Wageningen en gefinancierd is door het EU-programma FAIR moet daar verandering in brengen.

Praktijk
Het onderzoek beoogt aan de hand van praktijkvoorbeelden in kaart te brengen hoe boseigenaren en andere landbezitters aankijken tegen multifunctioneel bosgebruik, met name in relatie tot de ontwikkeling van het landelijk gebied en ook wat voor opvattingen en wensen dorpsbewoners, toeristen en overheden op dat gebied hebben. Het onderzoek vindt plaats in 9 Europese landen, waar telkens twee bosgebieden onderzocht worden - een oud en een recent aangelegd. In Nederland zijn dat Ede en Stadskanaal. Uiteindelijk willen de onderzoekers inzicht krijgen in wat er in de verschillende Europese landen eigenlijk bestaat aan multifunctioneel bosgebruik en hoe de diverse belanghebbenden er tegenover staan. Dat kan leiden tot het ontwikkelen van criteria voor regio-specifieke strategieën ten dienste van gebiedsontwikkeling.

Houtbossen, recreatiebossen en natuurbossen Bos is belangrijk in het leven van veel mensen maar op geheel verschillende manieren. De boseigenaar zal er inkomsten uit willen verwerven door de productie van hout. Toeristen, toevallige passanten of regelmatige bezoekers willen in bossen kunnen wandelen, joggen, de hond uitlaten, paddestoelen zoeken, tot rust komen of mountainbiken. Natuurliefhebbers zullen pleiten voor het koesteren van bossen met het oog op de diversiteit van flora en fauna, terwijl waterbedrijven geïnteresseerd zijn in bos vanwege waterkwaliteit en -kwantiteit. Dan zijn er nog de lokale, regionale en landelijke overheden die ook zo hun ideeën hebben over waarom er wel of niet wat voor bos zou moeten bestaan.
Al met al zijn er heel wat belangen in het spel die niet altijd met elkaar sporen. en die van land tot land kunnen verschillen. De vraag hoe multifunctioneel bosgebruik bij zou kunnen dragen aan de ontwikkeling van plattelandsgebieden maakt het nog gecompliceerder. Het driejarige Europese onderzoek onder leiding van ir. F. Wiersum (Bosbouw-LUW), dat in de wandeling bekend staat als MULTIFOR.RD. wil daarom meer duidelijkheid verwerven over de uiteenlopende opvattingen over bosgebruik en de bereidheid te betalen voor verschillende bosproducten en -diensten.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie