Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Cursus: Islamitische filosofie in de Middeleeuwen

Datum nieuwsfeit: 24-04-1999
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

CURSUSPROGRAMMA "ORIËNTATIE OP VERSCHEIDENHEID" 1999 Stichting filosofie Oost - West

ISLAMITISCHE FILOSOFIE IN DE MIDDELEEUWEN: de Arabische Plato en Aristoteles, Mevrouw Dr. R. Smidt van Gelder - Fontaine

Zaterdag 24 april (10.00 -16.30 uur; toegang ƒ 50,- per dag aan de zalen te voldoen).
Adres: Vergader- en zalencentrum "Vredenburg 19", Vredenburg 19 in Utrecht.

Eén van de gevolgen van de Islamitische verovering van het Nabije Oosten was dat de Moslims kennis maakten met de filosofie van Plato en Aristoteles. Verschillende factoren hebben ertoe bijgedragen dat de werken van deze auteurs in het Arabisch vertaald en intensief bestudeerd werden. Het Griekse gedachtegoed onderging daarbij een ingrijpende gedaanteverandering, omdat de Moslims, anders dan de klassieke denkers, naast de rede ook de openbaring gebruikten als uitgangspunt van hun filosoferen. De vraag hoe de godsdienst zich tot de filosofie verhoudt heeft verschillende Islamitische geleerden beziggehouden en vormt het centrale thema van het cursusonderdeel 'Islamitische filosofie'.

Syllabus: De Griekse filosofie in de Islam: van Bagdad tot Cordoba

Aanbevolen literatuur
Fakhry, A History of Islamic Philosophy, New York 1970 Fontaine R., 'Islamitische filosofie' in J. Bor en E. Petersma (eds.), De Verbeelding van het Denken. Geïllustreerde geschiedenis van de westerse en oosterse filosofie. Amsterdam 1995
Lemer & M. Mahdi (eds.) Medieval Political Philosophy. A Sourcebook. Toronto 1963
Rosenthal, The classical Heritage in Islam. London 1975 Abu Bakr Muhammad ibn Tufayl, Wat geen oog heeft gezien, geen oor heeft gehoord en in geen mensenhart is opgekomen. De geschiedenis van Hayy ibn Yaqzan. Uit het Arabisch vertaald en ingeleid door Remke Kruk. Amsterdam 1985

Publicaties:
In Defence of Judaism: Abraham Ibn Daud. Sources and Structure of ha-Emunah ha Ramah. Assen, Van Gorcum 1990
Otot ha-Shamayim. Samuel Ibn Tibbon's Hebrew version of Aristotle's Meteorology. A critical Edition, with Introduction, Translation, & Index. Leiden, Brill 1995.
‘De Profeet en de Wet. De reactie van middeleeuwse Joodse denkers op Islamitische filosofische denkbeelden' in: I.E. Zwiep en J.M. Cohen (eds.), Joden in de wereld van de Islam. Amsterdam (Bulaaq) 1995, 51-63 en enkele andere artikelen over middeleeuws joodse filosofie en wetenschapsgeschiedenis.

Mevrouw Dr. R. Smidt van Gelder - Fontaine is docent Hebreeuws aan de opleiding Semitische Talen en Culturen van de Vrije Universiteit Amsterdam. Tijdens haar studie Semitische Talen aan de Universiteit van Amsterdam heeft Resianne Smidt van Gelder - Fontaine zich speciaal toegelegd op de middeleeuwse Islamitische en Joodse filosofie. Na haar promotie aan de Universiteit van Amsterdam heeft zij zich voornamelijk bezig gehouden met onderzoek naar deze filosofieën en naar de wetenschapsgeschiedenis in de Middeleeuwen.

ALGEMENE GEGEVENS:


1. FOW is een landelijke organisatie: de Stichting Filosofie Oost - West wil bijdragen aan de ontwikkeling van mondiaal denken op basis van begrip en respect en niet op basis van politieke macht en economisch gewin. Zij streeft ernaar dat de verschillen in denken samen komen tot een dialoog. De Stichting is levensbeschouwelijk neutraal.


2. Op negen zaterdagen per jaar verzorgen - parallel aan elkaar - vier docenten elk vier uur colleges over een vastgelegd onderwerp.


3. Overige data voor 1999 24 april, 29 mei, 11 september, 9 oktober, 13 november en 11 december.


4. Voor inlichtingen over de activiteiten: Hans Bosse e-mail (hj.bosse@wxs.nl) en Jacob Boszhard e-mail (istar@xs4all.nl).


5. Folder en inschrijven bij: het secretariaat van Filosofie Oost - West Helleberg 4, 5508 BL Veldhoven.


6. Zie voor 24 april ook:

- Schijn en werkelijkheid: over de methoden van het Boeddhisme om helderheid van geest te cultiveren, Dr. H.F. de Wit
- Indische filosofie: Het boeddhisme in India, Dr. B.M.J. Nagel
- Islamitische filosofie in de Middeleeuwen: de Arabische Plato en Aristoteles, mevrouw Dr. R. Smidt van Gelder - Fontaine
- Spiritualiteit en maatschappelijke betrokkenheid, Verschillende boeddhistische visies, mevrouw dr C.W. Anbeek

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie