Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Expositie 'Langs de Nijl' in Teylers Museum

Datum nieuwsfeit: 24-04-1999
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

april 1999

PERSBERICHT

LANGS DE NIJL

Duur expositie:

24 april t/m 1 augustus 1999

Open:
di-za 10-17 uur
zon- & feestdagen 12-17 uur

Toegang:

10,-
CJP: 7,50

5-18 jr: 2,50
groepen: 7,50
MJK/Haarlem Pas gratis

Adres:
Spaarne 16, Haarlem,
tel. 023-531 90 10

Tweehonderd jaar geleden trok Napoleon Bonaparte's militaire expeditie door Egypte. Naar aanleiding van deze tocht verscheen in vele delen het schitterende geïllustreerde naslagwerk `Description de l'Egypte'. Dit boekwerk staat centraal in een kleine tentoonstelling die Teylers Museum besteedt aan de reizigers langs de Nijl, de bezoekers van de kolossale oudheden van Egypte als de piramiden van Gizeh en de ruïnes van Memnon.

Arabische en Griekse reizigers, waaronder de geschiedschrijver Herodotus, kenden al veel van de oudheden die in Egypte te zien waren. Tijdens maar ook na de middeleeuwen bezochten reizigers vooral de even buiten Cairo gelegen piramiden van Gizeh. Incidenteel verschenen er reisverslagen. Pas na de Franse militaire expeditie (1798-1801) nam de belangstelling voor het land enorm toe. Met de tienduizenden militairen reisde een gezelschap mee van zo'n 150 geleerden, waaronder ingenieurs, carthografen, botanisten, astronomen, chirurgen, musici en dichters. De wetenschappers bestudeerden uiteenlopende zaken als de gezondheidszorg te Cairo en de irrigatiewerken langs de Nijl. Waar de militaire campagne van de Fransen op niets uitliep, daar zegevierde de wetenschap. De egyptologie was geboren. De weerslag van deze, toen splinternieuwe, wetenschap is overvloedig aanwezig in de bibliotheek van Teylers Museum. De hoogtepunten uit deze collectie, schitterend ingekleurde boekwerken van soms wel 80 cm hoog, zullen in de tentoonstelling te zien zijn.

Voor meer informatie of persfoto's kunt u contact opnemen met de Afdeling Presentatie: 023-5319010.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie