Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Gemeente Breda sluit uit voorzorg enkele douches zwembaden

Datum nieuwsfeit: 24-04-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Breda

GEMEENTE BREDA SLUIT UIT VOORZORG ENKELE DOUCHES ZWEMBADEN

Legionellabacterie aangetroffen in leidingen douches zwembaden Breda

In de leidingen van de douches van drie Bredase zwembaden is de ziektemakende vorm van de legionellabacterie aangetroffen. De gemeente Breda heeft in overleg met de Commissaris van de Koningin besloten om uit voorzorg de douches in de zwembaden te sluiten. Het gaat om de drie gemeentelijke overdekte zwembaden in Breda: De Spetter, het Sportfondsenbad en de Wisselslag. Breda heeft deze maatregel genomen om risico’s voor de gezondheid uit te sluiten. In het zwemwater komt geen legionellabacterie voor, omdat het water chloor bevat. Mensen kunnen derhalve gewoon gebruik blijven maken van de zwembaden.

De Stichting Bredase Zwembaden heeft naar aanleiding van de recente gebeurtenissen inzake de legionellabacterie vorige week de leidingen in de drie Bredase zwembaden laten controleren. Het onderzoek richtte zich met name op de concentratie en niet zozeer op de vraag of de bacterie aanwezig is. Deze bacterie is namelijk vaak in doucheleidingen aanwezig. Op 20 april bleek uit het onderzoek dat de concentratie van de bacterie hoog was. Direct daarop zijn alle leidingen schoongespoeld met heet water. Na het schoonspoelen van de leidingen zijn op 23 april opnieuw monsters genomen. De uitslag van het onderzoek is over 8 dagen bekend. De douches blijven gesloten tot de uislag bekend is. Inmiddels wordt bekeken welke maatregelen nodig zijn om de risico’s in de toekomst nog verder te beperken.

De provinciale inspecteur van de volksgezondheid en de GGD waren van mening dat het risico voor de volksgezondheid dermate klein was, dat er geen reden was om alle douches te sluiten. Naar aanleiding van hun advies heeft het college van B&W derhalve in eerste instantie besloten niet tot sluiting over te gaan. Op vrijdagavond 23 april adviseerde

de provincie anderszins op basis van hun verantwoordelijkheid vanuit de Wet hygiëne en veiligheid zwemgelegenheden. In overleg met Commissaris van de Koningin Houben heeft de gemeente Breda toen besloten om de douches op zaterdagochtend om 07.00 uur toch te sluiten om mogelijke risico’s uit te sluiten.

Ondanks het feit dat het risico voor de gezondheid zeer gering is, zijn er wellicht mensen die zich zorgen maken. Als mensen zich daadwerkelijk ziek voelen, wordt aangeraden contact op te nemen met de huisarts. Gezondheidsklachten die zich kunnen voordoen in een periode van maximaal tien dagen na het bezoek aan een zwembad zijn: plotseling opkomende hoofdpijn, spierpijn en hoge koorts. Mensen die vragen hebben over eventuele risico’s voor de gezondheid kunnen contact opnemen het landelijke informatienummer van de rijksoverheid: (0800)
80 51.

Dit informatienummer is vandaag tot 21.00 uur bereikbaar. Zondag is het nummer bereikbaar van 09.00 tot 17.00 uur en op werkdagen van 09.00 tot 21.00 uur.

De gemeente heeft zelf eveneens een informatienummer opengesteld waar mensen terechtkunnen met eventuele vragen. Dit nummer is (076) 529
3010.

Onderzoek provincie

Naar aanleiding van de recente gebeurtenissen in andere delen van het land in verband met de legionellabacterie, zal de provincie Noord-Brabant de komende dagen in een groot aantal zwemgelegenheden in Noord-Brabant een ruime steekproef houden naar de aanwezigheid van de legionellabacterie. Tevens zal de provincie de komende dagen alle zwembaden in Brabant voorzien van informatie gericht op het voorkomen van de legionellabacterie.

Breda, 24 april 1999

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie