Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

SP: "Noodplan voor herinvoering gulden als euro mislukt"

Datum nieuwsfeit: 25-04-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nieuws van de Socialistische Partij

SP: "Noodplan voor herinvoering gulden als euro mislukt"

23-04-99 Als de euro een mislukking wordt, moet Nederland snel en met de minste kleerscheuren uit de Monetaire Unie kunnen stappen. Daarom moet de Nederlandse regering nu een noodplan voor herinvoering van de gulden maken. De kans op mislukken van het grootste monetaire experiment ooit is groter dan de regering en de pro-euro-partijen momenteel willen toegeven. Dat staat in het SP-programma "Wie zwijgt stemt toe" voor de komende verkiezingen van het Europees Parlement.

In "Wie zwijgt stemt toe" keert de SP zich tegen de ongewenste bestuurlijke schaalvergroting in de Europese Unie. Daardoor verliezen de mensen steeds meer hun greep op politieke beslissingen. In schril contrast daarmee staat het toenemend gemak voor de lobby van grote bedrijven om "Europa" naar hun hand te zetten, wat ten koste gaat van de bescherming van arbeid en milieu. De SP is tegen het nutteloos rondpompen van geld waardoor gemeenten en provincies worden gedwongen om te dansen naar de pijpen van Brusselse ambtenaren om subsidies binnen te halen.

De overhaaste invoering van de euro onder de condities van het Stabiliteitspact leiden volgens de SP tot een dwangmatige en permanente sociale kaalslag en een onverantwoorde inperking van de mogelijkheden van nationale overheden om werkloosheid en armoede te bestrijden. De partij verzet zich ook tegen de ongecontroleerde macht van de multinationale ondernemingen in de Europese Unie. De uitbouw van de Europese Unie tot een militaire supermacht moet bestreden worden evenals de omvorming van West-Europa tot een "Fort Europa".

Op basis van de huidige electorale aanhang van de partij lijkt in ieder geval de entree in het EP van lijsttrekker Erik Meijer verzekerd. Meijer (54) was eerder raadslid in Amsterdam voor de PSP en Statenlid in Zuid-Holland voor een combinatie van PSP, CPN en PPR, die later fuseerden tot GroenLinks, van welke partij hij tot 1995 landelijk vice-voorzitter was. In 1996 maakte hij de overstap naar de SP, voor welke partij hij momenteel raadslid is in de Rotterdamse deelgemeente Delfshaven. Op de kandidatenlijst wordt Meijer gevolgd door Peter van Zutphen uit Heerlen, fractievoorzitter voor de SP in Provinciale Staten van Limburg. Nummer 3 is Jeannette de Jong uit Zeist en aldaar SP-raadslid.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie