Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Meetkunde op de basisschool

Datum nieuwsfeit: 26-04-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van Utrecht


26 april 1999

Faculteit Wiskunde en Informatica

Meetkunde weerspiegelt maatschappelijke veranderingen

Jongens in groep acht van de basisschool zijn gemiddeld duidelijk beter in meetkunde dan meisjes. Tegelijkertijd is er weinig verband tussen goed zijn in meetkunde en goed kunnen rekenen. Opvallend, want het is bekend dat ook op het onderdeel rekenen jongens van twaalf hoger scoren dan meisjes. Het niveauverschil met betrekking tot de meetkunde blijkt uit een toets onder 923 leerlingen van 46 basisscholen. De test maakt deel uit van een omvangrijk onderzoek naar het Nederlandse meetkunde-onderwijs sinds 1800 aan kinderen van vier tot veertien jaar. Op 26 april hoopt Ed de Moor te promoveren op dit onderwerp aan de faculteit Wiskunde en Informatica van de Universiteit Utrecht.

Uit de meetkundetoets (afgenomen in 1995) blijkt verder dat een doorsnee-leerling aan het eind van de basisschool niet weet wat een rechte hoek is. Ook op begrippen als hoek, diagonaal en veelhoek wordt zwak gescoord. Het merendeel van de leerlingen heeft daarnaast veel moeite met constructies van eenvoudige schaduwbeelden van de zon (parallelprojectie) of van een lamp (centrale projectie).
Herkennen van spiegelsymmetrische figuren lukt de meeste twaalfjarigen goed, net als iets gecompliceerdere oppervlakteberekeningen. Ook oriënteren op een kaart naar aanleiding van een panoramische tekening gaat de meesten soepel af. In zijn proefschrift "Van vormleer naar realistische meetkunde" geeft De Moor inzicht in de vaak moeizame geschiedenis van het vak meetkunde op de basisschool. De Moor: "In geen enkel schoolvak hebben zich de laatste 200 jaar zo veel veranderingen voorgedaan." Vaak hadden die veranderingen te maken met een soms heftige richtingenstrijd tussen verdedigers van de formele traditie, gebaseerd op axioma's, definities en stellingen, en voorstanders van een meer intuïtieve en realistische benadering. Volgens de 'formelen' verkwanselden de 'informelen' het schitterende erfgoed van Euclides. Nederlandse didactici als Tatiana Ehrenfest en Hans Freudenthal stelden daar tegenover dat jonge kinderen meer oppikten van een speelse aanpak dan van strenge abstracties. Daarnaast laat De Moor zien dat het vak meetkunde de afgelopen twee eeuwen sterk onder invloed stond van sociaal-economische en politieke ontwikkelingen. Zo vroeg de industriële revolutie aan het eind van de negentiende eeuw om schoolwiskunde met accent op toepassingen. In de eerste helft van de twintigste eeuw lag de nadruk juist op een formele aanpak, om ook arbeiderskinderen te scholen in logisch redeneren. Onder invloed van de technische vooruitgang na de Tweede Wereldoorlog ging de pendule weer de andere kant op.
In het huidige programma voor basisscholen krijgen kinderen les in realistische meetkunde. "Kijkmeetkunde", noemt De Moor het. Meetkunde met veel aandacht voor creativiteit en toepassingen. "Kinderen spelen graag met mozaïeken, bouwplaten en spiegels. Tegelijkertijd leren ze kaartlezen en allerlei basisverschijnselen in de natuur begrijpen, bijvoorbeeld waarom de dagen 's zomers langer zijn. Het vak sluit dus niet alleen aan bij hun natuurlijke interesse, ook praktisch heeft het waarde. Kortom: meetkunde moet, ook op de basisschool."


26 april 1999 om 12.45 uur, Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht Promotie: ‘Van vormleer naar realistische meetkunde’. Drs. E.W.A. de Moor, faculteit Wiskunde en Informatica, Universiteit Utrecht

Handelseditie: ISBN 90-73346-40-1, prijs f 70,-, inl. (030) 261
1611

Voorlichter Peter van de Beek (030) 253 1422 of 253 1515

Communicatie Service Centrum, Heidelberglaan 8, 3584 CS Utrecht, Telefoon (030) 2533550 of 2532572 Mediavragen per Email: (UUmedia@csc.usc.uu.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie