Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CBS: Damrak blijft achter bij Azië en Amerika

Datum nieuwsfeit: 26-04-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
CBS

Damrak blijft achter bij Azië en Amerika

Beleggers in Nederlandse aandelen hebben in de eerste drie maanden van 1999 een afwachtende houding aangenomen. De aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs fluctueerden in die periode rond het niveau van eind 1998. Per saldo zijn de koersen in het eerste kwartaal slechts met 0,8% gestegen.

Anders dan in Amsterdam zijn de beurzen in Azië en Amerika in het eerste kwartaal wél sterk opgelopen. De Nikkei-index stond eind maart op een winst van 14,4%, en de Dow Jones-index is 6,4% gestegen sinds het begin van 1999.

CBS-koersindex, aandelen algemeen

Reactie op eerdere koersstijgingen?

Wellicht zijn de koersen in Amsterdam op dit moment niet zozeer laag, maar waren zij vorig jaar vooral hoog. De koersen op het Damrak zijn in 1997 en in de eerste helft van 1998 explosief gestegen. Op 20 juli 1998 bereikte de CBS-koersindex een all time high. De index noteerde op dat moment een winst van 93% ten opzichte van begin 1997.

Ook elders in Europa heerste een euforische stemming op de aandelenbeurzen. In de Verenigde Staten waren de koersstijgingen daarentegen gematigder. Van begin 1997 tot juli 1998 steeg de Dow Jones-index met 44%. In Japan daalde de index in dezelfde periode zelfs met 16%. Het "doorschieten" van de Europese beurzen in het recente verleden verklaart wellicht deels de magere prestaties in het eerste kwartaal van 1999.

Eerste kwartaal hoogste rendement

Als we het verleden als maat nemen, belooft de bescheiden koersstijging in het eerste kwartaal weinig goeds. Uit het verleden blijkt namelijk dat een eerste kwartaal in Amsterdam gemiddeld het hoogste koersrendement oplevert. Sinds de start van de CBS-koersindex in 1953 bedraagt de gemiddelde koerswinst in de eerste drie maanden van het jaar 6,2%. In de andere drie kwartalen is dit achtereenvolgens 2,1%, -0,6% en 2,4%.

In de loop van april hebben de aandelenkoersen in Amsterdam zich iets hersteld.Ten opzichte van eind maart is de CBS-koersindex in de eerste drie weken van april met bijna 3% gestegen.

Paul van der Beek

Bron: CBS; Financiële Maandstatistiek

Voor meer informatie: (infohfo@cbs.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie