Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: immuniteit na infectie en vaccinatie poliovirus

Datum nieuwsfeit: 27-04-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van Utrecht


27 april 1999

Geneeskunde, 10.30 uur
Mw. M.M.P.T. Herremans (Utrecht)
‘Immunity to poliovirus after infection and vaccination’

Het huidige poliovaccin geeft bescherming tegen verlammingen nadat het poliovirus het lichaam is binnengedrongen. Maar om het poliovirus uit de wereld te bannen zou het vaccin al eerder zijn werk moeten doen: zorgen dat poliovirus het lichaam niet binnnenkomt. Dit is het geval als er mucosale immuniteit bestaat (anitistoffen op het slijmvlies die er voor zorgen dat het poliovirus niet op slijmvlies kan nestelen). Mucosale immuniteit draagt bij aan het terugdringen van de circulatie van het poliovirus onder gevaccineerden. Probleem is dat er tot nog toe geen onderscheid gemaakt kon worden tussen antistoffen die opgewekt zijn door vaccinatie of juist door de infectie. Met de nieuwe methoden kan dit wel onderzocht worden. Vlak na inenting met het geinactiveerde poliovaccin bleek geen mucosale immuniteit in de vorm van antistoffen in het speeksel aangetroffen zijn. Dat betekent dat antistoffen het gevolg moeten zijn van aanraking met het virus. Bij jonge gevaccineerde kinderen werden echter ook geen mucosale antistoffen gevonden. De jonge generatie is poliovrij gebleven, ondanks het ontbreken van mucosale afweer. Promotor: prof. dr. J. Verhoef
Co-promotores: dr. M.P.G. Koopmans, dr. A.M. van Loon

Communicatie Service Centrum, Heidelberglaan 8, 3584 CS Utrecht, Telefoon (030) 2533550 of 2532572 Mediavragen per Email: (UUmedia@csc.usc.uu.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie