Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Grensoverschrijdend politieoptreden mogelijk tijdens EK2000

Datum nieuwsfeit: 27-04-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Binnenlandse Zaken

Grensoverschrijdend politieoptreden mogelijk tijdens EK2000

26 april 1999

Dit is een gezamenlijk persbericht van het Belgische ministerie van Binnenlandse Zaken en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Tijdens het Europees voetbalkampioenschap voor landenteams (EK 2000) kunnen België en Nederland materiaal en politieambtenaren uitwisselen om verstoring van de openbare orde te voorkomen en de veiligheid van de supporters, spelers en anderen te verzekeren. Vandaag ondertekenen minister Peper van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en zijn Belgische ambtsgenoot Van den Bossche en de een verdrag die deze samenwerking regelt.

Beide landen blijven op hun grondgebied verantwoordelijk voor het handhaven van de openbare orde. De politieambtenaren uit de zendstaat die in het buurland worden ingezet komen onder het gezag te staan van de bevoegde autoriteiten van het gastland. Op alle aspecten van hun optreden is de nationale wetgeving van het gastland van toepassing.

Elke vraag tot bijstand gebeurt schriftelijk. De aard en noodzaak van het optreden, het aantal in te zetten politie-eenheden en de plaats van optreden wordt zo gedetailleerd mogelijk omschreven. In noodgevallen kan de zendstaat starten met een grensoverschrijdend optreden. Bij deze uitzonderlijke situaties worden de autoriteiten van het gastland (op wiens grondgebied de actie plaatsvindt) zo snel mogelijk op de hoogte gebracht. Zij beslissen dan verder over het verloop van de operatie.
De taken die de grensoverschrijdende politieambtenaren en -eenheden kunnen vervullen zijn alleen van defensieve aard. Deze taken omvatten het begeleiden van supportersgroepen, het escorteren en beschermen van personen, het regelen van het verkeer en patrouille- en controleopdrachten in het kader van de openbare orde en veiligheid.
De grensoverschrijdende politieambtenaren dragen hun eigen uniform, basisuitrusting en de uitrusting die nodig is voor het uitvoeren van hun opdracht. Het gaat hierbij uitsluitend om voorwerpen die wettelijk in het gastland zijn toegestaan. Het dienstwapen mag alleen worden gebruikt in geval van noodweer. De kosten van het grensoverschrijdend optreden, inclusief het gebruikte materiaal, wordt door de zendstaat betaald. De huisvesting en de opvang wordt door het gastland gefinancierd. Het gastland is eveneens aansprakelijk voor de schade aan derden en aan geleend materiaal die veroorzaakt wordt door het uitvoeren van de grensoverschrijdende opdrachten.

Het verdrag treedt in werking 21 dagen voor de aanvang van het Europees voetbalkampioenschap en eindigt 21 dagen na de laatste wedstrijddag.

Het verdrag zal na afloop worden geëvalueerd.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie