Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vlaamse regering steunt luchtvaartindustrie

Datum nieuwsfeit: 27-04-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Vlaamse regering

PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING

VERGADERING VAN 27 APRIL 1999

Vlaamse regering steunt luchtvaartindustrie

Op voorstel van minister-president Luc VAN DEN BRANDE heeft de Vlaamse regering beslissingen genomen die de luchtvaartindustrie in Vlaanderen ondersteunen.

De Vlaamse regering keurt - onder bepaalde voorwaarden - het ontwerp van samenwerkingsakkoord met de andere gewesten en de federale regering goed inzake de tegemoetkoming van de federale overheid in de deelname van het Belgisch bedrijfsleven aan de Airbus-programma's. Deze beslissing maakt het mogelijk dat Vlaamse bedrijven, o.a. Sabca Limburg, onmiddellijk belangrijke nieuwe bestellingen voor Airbus boeken, en dus nieuwe werkgelegenheid binnenhalen.

De Vlaamse regering verbindt op voorstel van minister- president Luc Van den Brande aan die goedkeuring echter een strenge voorwaarde. Omdat de Vlaamse bedrijven slechts 1/5 krijgen van de federale middelen, wat een totaal onevenwichtige en onaanvaardbare verdeling is, mag slechts de helft van de voorziene federale middelen vrijgegeven worden, en moet Vlaanderen een substrantieel deel van de tweede schijf krijgen.

De Vlaamse regering gaf daarnaast haar goedkeuring aan een Vlaams actieprogramma voor wetenschappelijk en technologisch onderzoek in de luchtvaartsector, voor een bedrag van 100 miljoen fr. Voor dit programma wordt toelating gevraagd aan de Europese Commissie.

In Vlaanderen zijn verschillende bedrijven actief in de luchtvaartindustrie. Een aanbeveling van de Sociaal- Economische Raad van Vlaanderen becijfert de totale werkgelegenheid in de lucht- èn ruimtevaartindustrie in Vlaanderen op 3.800 arbeidsplaatsen. De Vlaamse bedrijven assembleren geen vliegtuigen, maar zijn toeleverancier van onderdelen zoals mechanische componenten, elektronica en software. Een belangrijk gedeelte van hun omzet wordt aan het Europese Airbus Industrie verkocht, maar ze leveren ook voor andere vliegtuigprogramma's overal ter wereld. De luchtvaartindustrie wordt wereldwijd sterk gesteund door de overheid, omdat de luchtvaartindustrie activiteiten van hoge toegevoegde waarde herbergt, omdat ze grensverleggende en toekomstgerichte nieuwe technologieën tot stand brengt, en omdat ze belangrijke export- en overheidsinkomsten genereert.

info : Jan Adriaensens, woordvoerder van de minister-president - tel. (02) 227 29 11 e-mail: (persdienst.vandenbrande@vlaanderen.be)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie