Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Voorstelling Oerolfestival verhuist naar Utrecht

Datum nieuwsfeit: 27-04-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Utrecht

Persbericht
27 april 1999

Provinciale bijdragen voor vernieuwende vormen van podiumkunst

VOORSTELLING OEROLFESTIVAL VERHUIST NAAR UTRECHT

Zes schotelantennes, een zandloper van acht meter hoog en drie levensgrote figuren van Klaas Vaak zijn van juli tot oktober op de straten in de provincie Utrecht te zien. Samen vormen ze de ingrediënten voor de theaterproduktie www.sandman.nl, die begin juni in premi_re gaat tijdens het Oerolfestival in Terschelling en met een financiële bijdrage van de provincie Utrecht is gerealiseerd. Het optreden van de Zandmannen is één van de voorbeelden van de manier waarop de provincie Utrecht de totstandkoming van kwetsbare vormen van podiumkunst in de meest uiteenlopende soorten en maten ondersteunt. In totaal heeft de provincie voor deze doeleinden jaarlijks ruim 605.000 gulden beschikbaar.

De door de provincie Utrecht ondersteunde projecten variren van experimentele video-art tot kinderopera. In alle gevallen zijn de voorstellingen op Utrechtse podia te zien. Vaak gaat het om kleinere theaters die ruimte bieden voor vernieuwende vormen van kunst. Een typisch Utrechtse aangelegenheid is bijvoorbeeld het concert "Utrecht Vocaal" dat in het najaar van '99 in de Leeuwenbergkerk wordt uitgevoerd. Verantwoordelijk voor de uitvoering is het Utrechts Componisten Collectief dat voor deze bijzondere gelegenheid samenwerkt met de Utrechtse koren 'Venus' en het 'Projektkoor'. Op het programma staan werken van Utrechtse componisten, aangevuld met enkele instrumentale intermezzi. De provinciale bijdrage aan de productiekosten is 2500 gulden. Ook in de stad Utrecht gaat op 31 december de muziektheaterproductie "De Tijd" in premi_re. Deze opera van de Stichting Buffo is speciaal voor kinderen vanaf acht jaar geschreven en gaat in op het gevoel hoe kinderen het verstrijken van de tijd beleven, ook met het oog op de komst van het jaar 2000. De provincie draagt 7500 gulden bij in de produktiekosten. Deze maand gaat verder de dansvoorstelling "Vluchten" in premiëre in De Balie te Amsterdam. Deze produktie - een confronterende voorstelling over de belevenissen van vluchtelingen die vooral nu actueel genoemd mag worden - is met een provinciale subsidie voor podiumkunsten van 10.000 gulden mogelijk gemaakt en zal de komende maanden in de provincie Utrecht te zien zijn.

In totaal is met dit pakket aan provinciale subsidies voor de podiumkunsten ruim 73.000 gulden gemoeid. Om ervoor te zorgen dat deze en andere voorstellingen breed verspreid worden over de Utrechtse podia heeft de provincie afzonderlijke financiële afspraken gemaakt met de Stichting Muziek en Theaternetwerk, die de distributie van de voorstellingen voor zijn rekening neemt. (Voor informatie: Ron van Dopperen, (actueel@prvutr.nl) 030 - 258 31 96)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie