Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

VAPRO Seminar: Online leren vanaf de werkplek

Datum nieuwsfeit: 27-04-1999
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

-----PERSBERICHT-----

VAPRO SEMINAR : ONLINE LEREN VANAF DE WERKPLEK

De VaPro, de Stichting Vakopleiding Procesindustrie, organiseert dinsdag 27 april aanstaande het seminar "online leren vanaf de werkplek", vanaf 13.00 uur in het Evoluon te Eindhoven.

Hoe zal het beroepsonderwijs er over tien jaar uitzien? Als de voortekenen niet bedriegen, gaat er veel veranderen. Oorzaak: de mogelijkheden die het Internet biedt. Door Internet krijgt de cursist meer mogelijkheden om zelf te bepalen waar en wanneer hij of zij leert: vanaf de werkplek of thuis. Vooral voor de procesindustrie zijn deze mogelijkheden interessant. Door de aard van het werk zijn er immers genoeg momenten die gebruikt kunnen worden om te leren, terwijl leren in het (ouderwetse) klassikale onderwijs door de wisselende ploegendiensten juist moeilijk te realiseren is. Online leren kost minder (bedrijfs)tijd en inspanning en is daarom aantrekkelijker voor werknemers.

Toch staat de introductie van online leren in de procesindustrie nog in de kinderschoenen. Reden is veelal, net als bijvoorbeeld bij banken en verzekeringsmaatschappijen, de aarzeling om werknemers en leerlingen via de vitale bedrijfskritische netwerken toegang te geven tot Internet. In enkele bedrijven worden nu de eerste hobbels genomen. Van de kant van de onderwijsaanbieders is een enorme investering vereist om de onderwijsprogramma's, de didactiek en de leermiddelen geschikt te maken voor leren op afstand. Om de verschillende ontwikkelingen in kaart te brengen en zo mogelijk de invoering van on-line leren te versnellen, organiseert de VaPro het seminar 'online leren vanaf de werkplek'.

Het seminar vindt plaats in het Evoluon te Eindhoven vanaf 13.00 uur. Na opening door de dagvoorzitter Ir Harmen Kragt R.e (Technische Universiteit Eindhoven) worden de ambities op het gebied van online leren van de VaPro uiteengezet door directeur Th.D. van Wijk. Internet-specialist van het eerste uur Maurice de Hond bespreekt de gevolgen van de snelle opkomst van de virtuele wereld en gaat in op de wijzigingen in de economische structuur, de macht en de rol van het individu en de communicatie binnen bedrijven. De volgende spreker, Prof. G.J. Leibbrandt (oprichter van de Open Universiteit), behandelt het belang van een virtuele campus aan de hand van de toenemende behoefte aan levenslang leren en afstandsonderwijs en met concrete voorbeelden uit de praktijk. Na de pauze gaat Ir. drs. A. Hoogduin van Cap Gemini in op de onderwijsvernieuwing in het kader van ICT, de gevolgen daarvan voor het reguliere onderwijs en de digitale nomade. Drs. Cees Dekkers (Belastingdienst) sluit de rij inleiders met een bespreking van kansen en belemmeringen voor online leren in de cultuur van een organisatie en de ombouw van de opleidingsinfrastructuur 'van krijtje naar computer'. Tijdens dit seminar worden vooral veel vertegenwoordigers van bedrijven verwacht. Er wordt ingegaan op de succes- en faalfactoren van teleleren vanaf de werkplek, de baten en de kosten en de aarzelingen vanuit de bedrijfstak om te participeren in projecten voor online leren. Onder leiding van dagvoorzitter dr. ir. Harmen Kragt (Technische Universiteit Eindhoven) kunnen deelnemers aan het seminar een bijdrage leveren in de discussie. Het seminar wordt om circa 17.30 uur afgesloten met een borrel.

Noot voor de pers,

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie