Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Asymmetrische economische schokken in Europa

Datum nieuwsfeit: 28-04-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Katholieke Universiteit Nijmegen

Bron: Pers en Voorlichting, tel. (024) 361 22 30 Aanmaakdatum: 15 maart 1999

P&V Promoties, oraties en afscheidscolleges

Promotie dhr. drs. M.C. Schramm

op het gebied van de Beleidswetenschappen
woensdag 28 april 1999 om 13.30 uur precies

DE OPVANG VAN ASYMMETRISCHE ECONOMISCHE SCHOKKEN IN EUROPA

Het proefschrift behandelt het vraagstuk: Hoe kan men in de Europese Economische en Monetaire Unie de gevolgen van tegenvallende of te uitbundige regionale economische groei opvangen?

Een opvallende bevinding is de wijze waarop in Europa lonen reageren op veranderingen in het werkloosheidspercentage. De reactie op het nationale niveau blijkt sterker in economieën waar overkoepelende werkgeversorganisaties en vakcentrales een belangrijke rol spelen in de loononderhandelingen. In dit soort economieën is de loonflexibiliteit op nationaal niveau dus hoger; een vertrouwd resultaat. De verwachting was dat op een lager niveau, te weten regio's, een grote greep van de overkoepelende organisaties op de loononderhandelingen tot minder loonflexibiliteit leidt. Dit blijkt echter nauwelijks op te gaan. Zo zijn in de gedereguleerde Britse arbeidsmarkt regionale lonen even star als in de corporatistische Nederlandse, Duitse, Belgische of Zweedse arbeidsmarkt.

Kortom, zo concludeert de auteur, hervormingen zoals bijvoorbeeld het afschaffen van het algemeenverbindendverklaren van CAO's om de invloed van de overkoepelende werkgevers- en werknemersorganisaties terug te dringen, bevorderen de flexibiliteit van lonen niet.


* Plaats: Aula/Congresgebouw, Comeniuslaan 2, Nijmegen
* Titel proefschrift: The adjustment to asymmetric shocks in Europe: an analysis on fiscal flows and regional real-wage flexibility
* Promotores: dhr. prof. dr. E. de Jong, dhr. prof. dr. A.S. Brandsma (EUR)

* Woonplaats: Nijmegen

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie