Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Resultaten 3e Nationale Internet Monitor

Datum nieuwsfeit: 29-04-1999
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

PRO ACTIVE
Nijenburg 73B
1081 GE AMSTERDAM

Tel. 020 - 5040300
Fax. 020 - 5040301

Concept Persbericht 3e Nationale Internet Monitor

Internet breidt zich als olievlek over Nederland uit.

In 5 maanden tijd is het aandeel Nederlanders dat minstens een keer per 14 dagen online is, gestegen van 1,8 naar 2,3 miljoen, een stijging van 27%! Verwacht kan worden dat op 1 januari 2000 het aandeel Nederlanders dat minstens een keer per twee weken online is, gestegen is naar 25% van de bevolking van 15 jaar en ouder, circa 3 miljoen mensen.

Aan de 3e Nationale Internet Monitor™ (NIM™), gehouden begin maart 1999, werkte een steekproef van ca. 17.000 Nederlandse Internetgebruikers mee. Doordat de resultaten goed vergelijkbaar zijn met die van de 2e NIM™, vijf maanden eerder gehouden met een steekproef van ongeveer 13.000 personen, kan een goed beeld gegeven worden van de olievlekwerking die op het terrein van Internet aan de gang is. E-Commerce neemt eveneens sterk toe: in 5 maanden tijd een stijging van 35 naar 64 miljoen omzet in een periode van 2 weken. De Nationale Internet Monitor™ is uitgevoerd door het Amsterdamse marktonderzoeksbureau Pro Active in samenwerking met Adformatie.

Profiel
Terwijl Internetgebruikers van origine vooral mannen waren, tussen 18 en 40 jaar met een hoge opleiding, c.q. inkomen, is er langzamerhand sprake van een verspreiding over andere categorieën. Van degenen die voor 1997 online gingen, was 15% van het vrouwelijk geslacht. In 1998 was al 35% van de nieuwe Internetgebruikers vrouw. Vóór 1997 had 73% van de Internetgebruikers een HBO- of universitaire opleiding. In 1998 was dat percentage bij de nieuwe Internetgebruikers gedaald naar 34%. Toch is er evenals in oktober een groot verschil in Internet gebruik naar welstandsklasse. Bij de groep boven de 2 maal modaal is het al meer dan 50%, maar bij de groep onder modaal is het percentage nog maar 13%.

Frequentie
Gemiddeld gaat men 3 van de 7 dagen online en het gemiddelde aantal minuten dat men online is, blijkt per keer 56 minuten te zijn. Per dag wordt er op dit moment in totaal in Nederland dus al bijna 1 miljoen uur aan Internetten besteed. Op jaarbasis is er een stijging van zo'n 100%.

Doeleinden
In de meetperiode van 14 dagen wordt er voor privé doeleinden online vooral ge-emaild (80%), specifieke informatie gezocht (70%), willekeurig gesurfd (61%) en gedownload (55%). In het zakelijk gebruik zoekt men vooral informatie op (68%) en emailt men (60%). Nieuws en actualiteiten lezen wordt door circa 40% genoemd.

E-Commerce
520.000 Nederlanders (ruim 4%) hebben al wel iets via Internet gekocht of besteld (zakelijk en/of privé). In de aangegeven onderzoeksperiode van 14 dagen meldt ruim 9% van de personen die opgeven in deze periode op het World Wide Web te zijn geweest daadwerkelijk iets gekocht te hebben. Dat zijn ruim 170.000 Nederlanders. In oktober waren dat er nog 82.000.

Het gemiddeld aantal aankopen is ruim 1,5. Bij de privé aankopen is het gemiddeld bedrag per aankoop bijna 160 gulden, terwijl dit bij de zakelijke aankopen veel hoger ligt: bijna 400 gulden. Op basis hiervan is een schatting te maken hoeveel omzet er gerealiseerd is in de onderzoeksperiode van 14 dagen: 43 miljoen gulden zakelijk en 21 miljoen gulden privé. Ten opzichte van het tweede NIM™ onderzoek (oktober 1998) is dat een zeer forse stijging (was respectievelijk 20 en 15 miljoen gulden), vooral in de categorie zakelijke aankopen. Deze stijging is grotendeels toe te schrijven aan de toename van het aantal Internet gebruikers en van het aandeel gebruikers dat koopt. Het gemiddeld bedrag per aankoop en het gemiddeld aantal aankopen stijgt wel, maar niet dusdanig dat bovengenoemde omzetgroei hierdoor gerealiseerd zou kunnen worden. Als de omzet per 14 dagen gedurende het hele jaar gelijk zou blijven dan zou de jaaromzet al circa 1,7 miljard gulden zijn. Echter, als de stijging zich in dezelfde mate blijft voordoen als in de afgelopen 5 maanden dan zal de jaaromzet in 1999 zeker hoger worden dan 2,5 miljard.

De zakelijke aankopen vallen vooral in de categorieën software, hardware en boeken. Bij de privé aankopen is het aandeel software beduidend lager, ten gunste van de categorie audio/video. Minder dan de helft van de aankopen wordt in het buitenland verricht. Nederland is als aankoopplaats duidelijk in opkomst. Werd in oktober nog 60% van het aantal aankopen in Nederland via Internet verricht, nu is dat gestegen naar 65%. Ruim een derde van de aankopen wordt met creditcards betaald. Op rekening (zakelijk) en cash bij aflevering wordt ook bij meer dan 10% van de aankopen toegepast.

Beschrijving onderzoek
De NIM™ is voor de derde maal uitgevoerd in de eerste twee weken van maart 1999. Het onderzoek is opgezet door het Amsterdamse marktonderzoeksbureau Pro Active in samenwerking met Adformatie. De deelnemende sites aan deze NIM™ zijn:

1999 Deelnemende sites

aex.nl
automatiseringgids.nl
carp.nl
clickwork.nl
compuserve.nl
fichat.com/home.htm
focus-in.nl
goudengids.nl
intermediair.nl
jobnews.nl
lycos.nl
medianet.nl
nrc.nl
ns.nl
omroep.nl
omroep.nl/radio
omroep.nl/radio3
omroep.nl/tv
omroep.nl/vara
parool.nl
pi.net
rd.nl
rnw.nl/nieuws/nederlands.html
scoot.nl
shop.nl
ster.nl
detelefoongids.com
telegraaf.nl
trouw.nl
veronica.nl
vindex.nl
volkskrant.nl
webwereld.nl
worldonline.nl
zoek.nl
ns.nl/reisinfo

Een aselecte steekproef van bezoekers aan die sites kreeg de vraag voorgelegd of ze aan het onderzoek wilden meewerken. In totaal hebben circa 17.000 personen daar positief op gereageerd. Twee belangrijke wegingprocedures zijn noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de resultaten van deze 17.000 ondervraagden een goed beeld geven van de Nederlandse bezoekers aan het World Wide Web.

In de eerste plaats is in opdracht van Pro Active door Inter/View International een telefonisch onderzoek gehouden onder een representatieve steekproef van bijna 3.000 Nederlanders. Via dit onderzoek kan een goed kwantitatief beeld worden gegeven van de omvang van de groep bezoekers aan het World Wide Web.

In de tweede plaats is een weging uitgevoerd om ervoor te zorgen dat de deelnemers aan het online onderzoek een getrouwe afspiegeling vormen van die bezoekers. Het is immers zo dat iemand die vaak het World Wide Web bezoekt een grotere kans heeft om in het onderzoek te vallen dan iemand die minder vaak het World Wide Web bezoekt. Bij deze weging is ook gecorrigeerd op het verschil in steekproeffractie per afzonderlijke site. De methode staat onder toezicht van een technische adviesraad van vakdeskundigen, waarin onder anderen drs. Maurice de Hond (Algemeen Directeur ICOM) en prof.dr. ir. J. van Nunen (Hoogleraar Kwantitatieve Methoden en Bedrijfskundige Informatica, Erasmus Universiteit) zitting hebben.

Voor meer informatie over de Nationale Internet Monitor kunt u contact opnemen met Pro Active, Liesbeth Hop of Anouk Pappers, telefoon: 020-5040300 of e mail:(l.hop@proactive.nl).

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...