Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuwe plannen voor theater De Bussel Oosterhout

Datum nieuwsfeit: 29-04-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Oosterhout

Geen aparte kleine zaal, wél theatercafé in De Bussel

Nieuwe plannen voor De Bussel moet positie van cultureel centrum in regio waarborgen

Vernieuwingen in De Bussel moeten ertoe leiden dat het cultureel centrum zijn positie voor de Oosterhoutse samenleving en de regio vasthoudt. Daarbij moet er permanent aandacht zijn voor de (wensen van de) verschillende gebruikers, bezoekers en andere doelgroepen.

Dat schrijven b. en w. in een voorstel, waarin de raad gevraagd wordt een voorbereidingskrediet van ƒ 250.000 ter beschikking te stellen voor aanpassingen van De Bussel. In totaliteit zal met de verbouwing van het cultureel centrum een bedrag van ƒ 6 miljoen gemoeid zijn. Daarmee is in het concept-Meerjarenbeleidsplan al rekening gehouden.

Het college baseert zijn voorstel mede op het besluit dat de raad in februari 1998 nam naar aanleiding van onderzoek van bureau Arthur Andersen. De raad koos toen voor een scenario, dat inhoudt: status quo ten aanzien van de mate waarin de gemeente faciliteiten biedt voor podiumkunsten; een beperkt theatercafé; verbouw en facelift van het gebouw en (voorlopige) keuze voor handhaving van de programmeringsmix.

In het voorstel beschrijft het college drie hoofdlijnen waarlangs De Bussel zich moet (blijven) ontwikkelen:

* De Bussel blijft bij uitstek het podium waarop (Oosterhoutse) amateurs zich kunnen manifesteren. Om goed te kunnen inspelen op de vragen van Oosterhoutse amateurgezelschappen, willen burgemeester en wethouders de banden tussen de amateurgezelschappen en het cultureel centrum "aanhalen, verbeteren en structureren".

* Aan de inwoners van Oosterhout en de regio wordt gelegenheid geboden op relatief korte afstand professionele voorstellingen te bezoeken. De mix van deze voorstellingen dient daarvoor aan te sluiten op de smaak van de Oosterhoutse bevolking en de nabuurgemeenten. In beperkte mate zal relatief onbekend/ongekend talent op de planken verschijnen. Programma-afstemming binnen de regio moet zorgen voor een gevarieerd aanbod. Voorkomen moet worden dat binnen zeer kort tijdsbestek dezelfde ‘act’ in Oosterhout én directe omgeving is geprogrammeerd. Wellicht nog belangrijker is, aldus b. en w., dat de bezoeker de service en kwaliteit krijgt die hoort bij een avondje uit. "Samen met de sfeer van het theater zullen dit belangrijke elementen zijn waarmee de Bussel zich kan onderscheiden van andere theaters", aldus b. en w.

* Het cultureel centrum leent zich ook voor commerciële verhuurmogelijkheden. Vanuit de culturele invalshoek heeft deze doelstelling de laagste prioriteit. Maar omdat in Oosterhout relatief weinig aanbod van goed geoutillieerde zalen bestaat - terwijl daar wel vraag naar is - zou aan de vraag tegemoet gekomen kunnen worden als er geen culturele activiteiten zijn gepland. Dat kan bijdragen aan een lagere exploitatiedruk.

Geen kleine zaal, wel theatercafé

Met deze doelstellingen als vertrekpunt komen b. en w. tot de conclusie dat in

cultureel centrum De Bussel geen plaats is voor een aparte kleine zaal. Wél is er ruimte voor een goed geoutillieerd theatercafé, dat ook een beperkte podiumfunctie kan hebben. Ook de grote zaal van het cultureel centrum zou zo moeten worden heringericht, dat er kleinschaliger theateractiviteiten tot de mogelijkheden behoren.

De afgelopen jaren is de foyer gebruikt als kleine zaal. Dat gebeurde naar de mening van b. en w. echter niet zo vaak - tien keer per jaar met tussen 30 en 120 bezoekers - dat een permanente kleine zaal nodig is. Veelvuldiger gebruik van zo’n kleine zaal zal bovendien moeten leiden tot personeelsuitbreiding, terwijl ook het gelijktijdig verzorgen van optredens in de grote en de kleine zaal op het bezwaar van de beperkte personele capaciteit stuit.

Volgens het college kan aan de behoefte voor een kleine zaal beter worden tegemoetgekomen door de huidige foyer in te richten als theatercafé en dat te gebruiken voor "kleine-zaalvoorstellingen". Daarbij zou moeten worden afgezien van tribunes. Het aantal plaatsen zal weliswaar beperkt zijn (maximaal zeventig), maar daar staat tegenover dat met het gebruik van het theatercafé als podiumfunctie geen of nauwelijks personele kosten gemoeid zijn. "Kleine" voorstellingen die toch een "echt" toneelpodium vereisen, kunnen in de grote zaal plaatsvinden. Deze zaal zou dan zo moeten worden aangekleed, dat ze zich beter leent voor kleine voorstellingen. Het theatercafé annex foyer zou gevestigd moeten worden direct na de ingang aan de zijde van het Basiliekplein.

Daarnaast is het vanwege allerlei eisen die de Arbo-wetgeving en veiligheidseisen stellen het zeer nodig het gebouw aan te passen. De kosten hiervan worden geschat op ƒ 3,1 miljoen. De uitstraling van het cultureel centrum zou verder moeten worden verbeterd door de hoofdingang een facelift te geven en het interieur op te knappen. Ook is er geld nodig voor regulier onderhoud en de vervanging van de inventaris van losse- en tribunestoelen in de grote zaal.

Verbetering imago en samenwerking met de regio

De huisstijl van De Bussel is sinds de oprichting in 1984 niet meer aangepast. De verbouwing en de facelift zijn een goede gelegenheid te zoeken naar een huisstijl die meer bij deze tijd past. Daarbij gaat het niet alleen om een meer eigentijds gezicht, maar ook een andere opzet en inhoud van jaarbrochure en folder. Afhankelijk van marketingonderzoek, zullen wellicht nog andere middelen gebruikt gaan worden om (potentiële) bezoekers te bereiken.

Overigens zal De Bussel in de toekomst toch veel vaker zich van marketinginstrumenten moeten bedienen, om te achterhalen wat de wensen van de (potentiële) bezoekers zijn. Service en kwaliteit horen daarbij sleutelbegrippen te zijn, vinden b. en w.

Het college wil daarnaast op meer terreinen dan nu het geval is, samenwerking zoeken met theaters in de regio. Te denken valt dan aan samenwerking op het gebied van kaartverkoop, verbreding van de service, uitwisseling van schoolprojecten of een pool voor toneeltechnische medewerkers. Die mogelijkheden zullen de komende maanden worden onderzocht.

B. en w. sluiten overigens niet uit dat ze in het jaar 2000 voorstellen zullen doen om meer geld uit te trekken voor professionele voorstellingen. De gemeenteraad heeft in 1990 nogmaals vastgelegd dat het verschil tussen uitkoopsommen en recettes nooit hoger mag zijn dan ƒ 75.000. Dat bedrag is nooit geïndexeerd. Volgens het college is het daarom steeds moeilijker een interessant programma samen te stellen; slechts met financiële hulp van de Stichting Vrienden van De Bussel is dat de afgelopen jaren gelukt. Het ophogen van dat maximale verschil is één oplossing voor het probleem, het verminderen van het aantal professionele voorstellingen is een andere mogelijkheid.

Bij de plannen voor De Bussel heeft het college zich nadrukkelijk beperkt tot het cultureel centrum. Allereerst omdat het noodzakelijk is nu duidelijkheid te verschaffen over de toekomst van het cultureel centrum, maar ook omdat het cultureel centrum zeker voor de middellange termijn geen extra ruimte nodig heeft die nu in gebruik is bij andere "bewoners" van het gebouw. Mocht te zijner tijd ruimte in het gebouw vrij komen, dan zullen nadere voorstellen volgen over de invulling daarvan.

Oosterhout, 29 april 1999

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Code Oranje afgekondigd: op weg naar een nieuwe democratie
Code Oranje afgekondigd¶ Persbericht Woensdag 26 oktober 2016 Code Oranje afgekondigd Op weg naar een nieuwe democratie Een groep van...

HomeExchange Gold brengt de ruil-ervaring naar nieuw service-niveau
HomeExchange – ‘s werelds grootste huizenruil-netwerk met meer dan 65.000 actieve listings in 150 landen– heeft HomeExchange Gold gelanceerd, een...

Bijna 90 procent Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde
Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Van alle Nederlanders wil...

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...