Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Duitse Oranjeroute Koninginnedag op TV2

Datum nieuwsfeit: 30-04-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

PERSBERICHT - 29 APRIL 1999

Duitse Oranjeroute op Koninginnedag op TV 2

Veel Nederlanders kennen de passage uit het Wilhelmus, waarin we zingen "Ben ik van Duitse bloed". Deze woorden vormden de aanleiding voor een televisiedocumentaire over de historische banden van de Nederlandse koninklijke familie met de Duitse adel.

Op 30 april zendt de Evangelische Omroep de documentaire "De Oranjeroute" uit in de serie "Columbus" op TV 2 om 23.50u. De steden met een Oranjeverleden vormen een afwisselende route van Kleve tot Oranienburg bij Berlijn, dwars door Duitsland. Alle plaatsen zijn trots op de historische betekenis in de Oranje Nassau dynastie.

Huwelijkspartner

De Oranjes vonden door de eeuwen heen de meeste huwelijkspartners in Duitsland. De laatste honderd jaar trouwden Koning Willem III en de voormalige Koninginnen Wilhelmina, Juliana en de huidige Koningin Beatrix allen met Duitsers.

De film geeft ook antwoord op de vraag of de Koninklijke familie nu wel in directe lijn afstamt van de beruchte Willem de Zwijger of toch niet. Veel Duitse plaatsen hebben namen, die voortkomen uit de oude adellijke geslachten. Met namen als Nassau, Dillenburg, Dietz, Oranienburg, Oranienstein, Oranienbaum, Stolberg en Biesterfeld is de relatie met de koninklijke familie niet ver te zoeken.

De Oranjeroute is letterlijk een tocht door de historie van de Nederlandse koninklijke familie, die begint rond 1300 en eindigt anno 1999 bij Kroonprins Willem Alexander.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie