Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Congres SP steunt Kosovo-beleid kamerfractie

Datum nieuwsfeit: 02-05-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nijmegen, 1 mei 1999.

CONGRES SP STEUNT KOSOVO-BELEID KAMERFRACTIE

De Kosovo-politiek van de Tweede-Kamerfractie van de SP heeft brede steun in de partij. Dat bleek tijdens het 8ste partijcongres in Nijmegen. De overgrote meerderheid van de 800 congresafgevaardigden van de 25.000 leden stemde voor een motie die was ingediend door de voorzitters van vijf afdelingen en steun uitsprak voor het standpunt van de Tweede- Kamerfractie inzake Kosovo.

Fractievoorzitter Marijnissen bedankte het congres voor de uitgesproken steun en kondigde nieuwe initiatieven aan om het verzet tegen de oorlog in Joegoslavië te versterken. Volgens hem heeft de NAVO tot op heden precies datgene bereikt wat ze zei te willen voorkomen: een catastrofale vergroting van de humanitaire ramp voor de bevolking van Kosovo. In plaats van het verzwakken van de positie van de Servische president Milosevic is diens populariteit groter dan ooit in Servië. Het conflict dreigt te escaleren naar de buurlanden en de relatie met Rusland staat onder zware spanning.

Marijnissen zei ervan overtuigd te zijn dat steeds meer mensen zich tegen de oorlog verklaren. Versterking van het verzet tegen de oorlog in Nederland kan een belangrijk effect hebben op de NAVO-politiek als zodanig, zeker omdat ook elders in NAVO-lidstaten de stemmen tegen de NAVO-bombardementen sterker worden.

Inmiddels hebben o.a. de volgende bekende Nederlanders hun steun betuigd aan de SP-oproep om de oorlog te beëindigen en nieuwe onderhandelingen te starten: Jan Wolkers, Conny Braam, programmamaker Jack Spijkerman, columniste Carrie, de journalisten Elma Verheij en Stella Braam, een groot aantal vertegenwoordigers van verschillende vredesorganisaties, muzikant Hans Dulfer, schrijver Mehmet Ulger, columniste Pamela Hemelrijk, juriste Dorien Pessers, de professoren Arjo Klamer en Thomas Mertens en acteur Sergi-Henri Valcke.

Marijnissen presenteerde het eerste exemplaar van een speciale actieposter van de hand van tekenaar Len Munnik. Hij sprak de hoop uit dat de poster de vlag wordt van een steeds breder verzet tegen een volstrekt averechts uitpakkende oorlog.
Op voorstel van Marijnissen besloot het SP-congres 25.000 gulden over te maken aan giro 555 van de Samenwerkende Hulporganisaties.

Meer informatie: Johan van den Hout
070 3183820 / 013 5440293
semadigit 06 59100815

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie