Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Hoogste prijsstijging in maart en september

Datum nieuwsfeit: 03-05-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
CBS

Centraal Bureau voor de Statistiek

Hoogste prijsstijging in maart en september

In maart dit jaar zijn de prijzen voor de consument 0,9% hoger dan in februari. Vooral kleding en schoenen werden duurder. Verder stegen groenten, fruit en benzine in prijs.

Een vergelijking van prijzen tussen twee opeenvolgende maanden, zonder nadere uitleg, zegt niet zo veel. Dit heeft te maken met het feit dat tussen bepaalde maanden prijsstijgingen of -dalingen gebruikelijk zijn.

De oorzaken hebben vaak te maken met de weersomstandigheden (groenten), het seizoen (kleding) maar ook met de vaste tijdstippen waarop prijsstijgingen worden doorgevoerd (huren).

Voor de maand maart is de gemiddelde maand-op-maand prijsmutatie 0,7%. De overgang op de nieuwe zomercollectie van de kleding is hier een factor van betekenis. Mede door de introductie van de wintercollectie geeft september gemiddeld de grootste prijsstijging. Het effect van de huurverhogingen in juli is eveneens duidelijk zichtbaar. De prijsdalingen in juni en december worden vooral veroorzaakt door de uitverkoop.

Martin Mellens

Voor meer informatie: (infopcr@cbs.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie