Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Verslag Vlaamse studiedag 'De Spraakmaker'

Datum nieuwsfeit: 03-05-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN

MINISTER BRIGITTE GROUWELS

VLAAMS MINISTER VAN BRUSSELSE AANGELEGENHEDEN EN

GELIJKEKANSENBELEID

30 APRIL 1999

Taallessen Nederlands in Brussel : Studiedag 'De Spraakmaker'

Vlaams minister voor Brusselse Aangelegenheden en Gelijkekansenbeleid Brigitte Grouwels organiseerde gisteren, samen met haar collega's van de Vlaamse Gemeenschapscommissie, een studiedag over het aanbod van taallessen Nederlands voor anderstaligen in Brussel.
Aanleiding was de vaststelling dat de vraag naar taallessen Nederlands dermate groot wordt dat bij de aanbieders reeds wachtlijsten worden aangelegd. In de verschillende werkgroepen kwamen een aantal verrassende maar ook reeds gekende feiten aan het licht.

Niettegenstaande een bestaand ruim en gevarieerd aanbod blijkt er toch een tekort aan taallessen voor 'beginners' en ook een tekort aan betaalbare cursussen voor wie snel Nederlands wil leren spreken. De doorverwijzers vragen eveneens meer mogelijkheden voor allochtonen, anderstalige ouders van kinderen uit het Nederlandstalig onderwijs en voor jongeren. De vraag verschilt sterk, zowel qua instapmomenten als voor de duur, de intensiteit en het verwachte resultaat van de lessen. De mogelijkheden om op maat te werken zijn vandaag echter nog beperkt voor al wie afhankelijk is van overheidssubsidies en reglementeringen. De commerciële sector daarentegen kan wel vlot inspelen op de vraag. De prijzen liggen daar wel aanzienlijk hoger.

De noodzaak aan goed tweetalige werknemers op de Brusselse arbeidsmarkt is de belangrijkste reden voor Franstaligen om Nederlands te willen leren. Langs Vlaamse kant dan, moeten Franstaligen nog meer gemotiveerd worden om ook kennis te maken met het Nederlandstalige culturele aanbod en de Vlaamse netwerken. Er moeten meer kansen gecreëerd worden om Nederlands te spreken in een natuurlijke omgeving.

Een belangrijke positieve noot op de studiedag was de oproep van de Franstalige onderwijsinstellingen om samen te werken. Bij alle aanbieders en doorverwijzers bestaat de vraag naar een betere kennis van het totale aanbod, zodat gericht kan doorverwezen worden. De bekendmaking van het aanbod aan taallessen Nederlands moet verbeterd worden en langs zo veel mogelijk kanalen tot bij de geïnteresseerden geraken. De inventaris 'Spraakmaker', een initiatief van minister Grouwels, is hierbij een handige gids. In de toekomst moet ze, in samenwerking met de administratie van de Vlaamse Gemeenschapscommissie, continu worden aangevuld en bijgewerkt. Er is behoefte aan een digitale verspreiding en een aanspreekpunt voor meer specifieke informatie.

De vaststellingen en aanbevelingen van de studiedag zullen in een verslagboek worden opgenomen. Aan de studiedag wordt opvolging gegeven door de beleidsverantwoordelijken.

Info : Nicolaas Vlaeminck, Verantwoordelijke Pers en Communicatie van Minister Grouwels - tel. (02) 227 27 81
e-mail: (persdienst.grouwels@vlaanderen.be)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie