Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Parkeren 17 procent duurder in een jaar

Datum nieuwsfeit: 04-05-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

D EN P ONDERZOEK EN ADVIES

Parkeren 17 procent duurder in een jaar

De Parkeermonitor 98/99 is de eerste versie van een jaarlijks trendrapport over het parkeren in Nederland. Het rapport is exclusief verkrijgbaar voor inschrijvers.

Landelijk bestand winkels voor het eerst gekoppeld aan parkeergegevens
Doordat voor het eerst in Nederland op grote schaal winkelgegegevens zijn gekoppeld aan parkeergegevens kunnen vragen worden beantwoord die tot nu toe onbeantwoord moesten blijven.
Welke binnenstad is het beste met de auto bereikbaar? Waar kunnen we het goedkoopst parkeren? Is Den Bosch duurder om te parkeren dan Nijmegen? Hoeveel openbare parkeergarages zijn er in Nederland? Welk winkelgebied buiten de Randstad kent het omvangrijkste verzorgingsgebied? Hoeveel winkels zitten er in welk centrum en hoe groot zijn deze winkels bij elkaar?

Inventarisatie
Op basis van een gigantische inventarisatie-inspanning zijn voor zo'n 130 binnenstedelijke winkelcentra alle mogelijke parkeer- en winkelgegevens op een rijtje gezet.

Welke binnenstad heeft de meeste parkeerplaatsen? Op elke 100 m2 verkoopvloeroppervlak vindt men gemiddeld 6 parkeerplaatsen in de naaste omgeving. In Groningen, Hilversum, Arnhem, Best, Tiel, Bussum, Vlaardingen en Nijmegen vindt men er veel minder. In steden als Almere, Schiedam, Eindhoven, Roosendaal, Spijkenisse, Nijkerk, Haarlem en Maastricht vindt men er belangrijk meer.

Wat kost een parkeerplaats tegenwoordig?
Het hoogste tarief dat in een winkelgebied wordt betaald is behalve van de omvang van dat winkelgebied van nog veel meer factoren afhankelijk. Hieronder zijn twaalf opvallende winkelgebieden genoemd:

Relatief goedkoop hoogste uurtarief Relatief duur hoogste uurtarief parkeren in (meer dan 50 parkeren in (meer dan 50 winkelgebieden parkeerplaatsen) winkelgebieden parkeerplaatsen)

Delfzijl fl.0,50 Delft fl.3,- Goes fl.0,75 Amersfoort fl.5,- Veenendaal fl.1,- Leeuwarden fl.4,- Apeldoorn fl.1,50 Haarlem fl.4,- Groningen fl.2,- Utrecht fl.5,- Rotterdam fl.3,50 Amsterdam fl.4,75 > fl.5,-

Blik-van-de-straat
'Parkeertarieven in de omgeving van garages in winkelgebieden in een jaar tijd gemiddeld 17% omhoog'. Parkeertarieven in parkeergarages gingen gemiddeld slechts 4% omhoog. Er lijkt daaruit een duidelijke trend af te leiden dat men 'het blik van de straat wil'.

Parkeergarages
Er zijn 380 openbare parkeergarages in Nederland met zo'n 130.000 parkeerplaatsen en er komen er jaarlijks zo'n 30 parkeergarages bij.

D&P Onderzoek en Advies, Den Haag, 070-3053053, ir. D.Theo Makkink, drs. Hans de Beer) mei 1999

04 mei 99 15:53

Download het RGB orgineel in zip formaat

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie