Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Tentoonstelling: Voor het leven, na de dood

Datum nieuwsfeit: 06-05-1999
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

PERSBERICHT

Tentoonstelling Zoölogisch Museum Amsterdam
VOOR HET LEVEN, NA DE DOOD

Het hart van een jonge man. Het strottenhoofd van een Tasmaanse Duivel. Een hondje met een hazenlip en het skelet van een tweekoppig schaap. De privé-collectie van Amsterdamse geleerden Gerard en Willem Vrolik. Het naar hun zelf genoemde Museum Vrolikianum geniet in de negentiende eeuw internationale faam. Omschreven als grootste en mooiste particuliere museum in Europa.

Donderdag 6 mei opent het Zoölogisch Museum van de Universiteit van Amsterdam de tentoonstelling De Collectie Vrolik, van voor het leven tot na de dood. Tevens opening van een foto-expositie met nieuw werk van kunstfotograaf Paul den Hollander die een foto-impressie maakte van objecten uit de Vrolik-collectie.

Wat bezielt Gerard en Willem Vrolik om menselijke en dierlijke resten te verzamelen en tentoon te stellen in hun eigen woonhuis? Is deze verzameling met zijn wonderlijke en soms bizarre objecten een rariteitenkabinet of een wetenschappelijk werkplaats? De objecten in de tentoonstelling 'de Collectie Vrolik, van voor het leven tot na de dood' maakten deel uit van de ooit zo indrukwekkende verzameling van Gerard en Willem. Het is voor het eerst in 135 jaar dat de verzameling weer verenigd wordt.

Gerard Vrolik begint rond 1795 -tijdens zijn studie- met het verzamelen van zoölogische, menselijke en botanische preparaten. Later wordt hij terzijde gestaan door zijn zoon Willem. Waarschijnlijk is het verzamelen voor Gerard in eerste instantie een vergaande vorm van hobbyisme. Het is voornamelijk Willem die de collectie ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek uitbreidt en zijn wetenschappelijke karakter geeft. Beiden zijn als hoogleraar verbonden aan het Athenaeum Illustre, de voorloper van de Universiteit van Amsterdam, maar hebben ook buitenschoolse activiteiten ter bevordering der beschaving in diverse geleerde genootschappen. Regelmatig publiceren zij wetenschappelijke verhandelingen over objecten uit de verzameling.

De objecten zijn zo stille getuigen van de opkomst van de biologie als zelfstandige wetenschap.
Zij vertellen het verhaal van de zoektocht naar het Natuurlijk Systeem die zal uitmonden in voorzichtige ideeën over veranderlijkheid der soorten.

EINDE BERICHT

Opening donderdag 6 mei 1999, 17.15 uur
Duur 7 mei 1999 t/m 31 oktober 2000
Contactpersoon Tiziana Nespoli, hoofd afdeling tentoonstellingen Zoölogisch Museum
T. 020-525 6619, F. 020. 525 6617, E. (nespoli@bio.uva.nl) Beeldmateriaal op aanvraag
Adres Plantage Middenlaan 53, Postbus 94766, 1090 GT Amsterdam.

ACHTERGRONDEN BIJ HET PERSBERICHT

Zoölogisch Museum Amsterdam
Het Zoölogisch Museum Amsterdam is eigendom van de Universiteit van Amsterdam. Momenteel is de publieksafdeling van het museum gevestigd in het Aquariumgebouw van Artis, waardoor het uitsluitend te bereiken is via Artis. Het ZMA beheert circa 13 miljoen natuurobjecten (zoals schelpen, insecten, zoogdieren, vogels en vissen) en is hiermee het grootste natuurhistorisch museum van Nederland. Veel waardevolle objecten zijn afkomstig van de voormalige Nederlandse koloniën.
"De missie van het ZMA," aldus directeur Wouter Los, "is de wetenschappelijke collecties te behouden en uit te breiden om te kunnen functioneren als service-instelling voor onderzoek en onderwijs. Centraal staat een zorgvuldige selectie van de collectie-exemplaren die de historische variëteit en de geografische verspreiding documenteren."

Behoud
In de afgelopen twintig jaar hebben de academische collecties, waaronder die van het Zoölogisch Museum sterk geleden onder bezuinigingen. Omdat de collectie uit bederfelijk materiaal bestaat, zijn een goede conservering en berging van groot belang. Om achterstallig onderhoud te financieren, investeerde de UvA onlangs 1 miljoen in de collecties van het museum en subsidieerde het ministerie van OC&W via de Mondriaan Stichting ruim 1,5 miljoen.
De kosten voor behoud van collectie-onderdelen die van wetenschappelijk belang zijn bedragen vijf miljoen gulden. Daarnaast is nieuwe huisvesting dringend nodig. Het museum zoekt naar aanvullende budgetten om de gehele collectie in de toekomst veilig te stellen
Academische collecties, zoals die van Vrolik, zijn concrete pijlers van de Nederlandse wetenschap en geschiedenis en dus een waardevol cultuurbezit. Om het behoud van deze collecties publiekelijk te ondersteunen, kunnen bezoekers van de tentoonstelling een petitie ondertekenen. Hierin geven zij aan dat ook deze collecties als erfgoed behouden moeten blijven. Na afloop van de tentoonstelling zal de petitie aangeboden worden aan het ministerie van OC&W.

Foto-expositie
Kunstfotograaf Paul den Hollander heeft diverse objecten uit de collectie Vrolik vastgelegd. Centraal in het werk van Den Hollander staat de relatie tussen mens en natuur. De foto's zijn te bezichtigen in het Zoölogisch Museum. Onlangs won Den Hollander de Kees Scherer Prijs voor Voyage Botanique, volgens de jury het beste fotoboek dat de afgelopen twee jaar in Nederland verscheen.

BIJZONDERE OBJECTEN in de tentoonstelling

Kaapse leeuw
Opvallend exemplaar in de collectie Vrolik is het skelet van de Kaapse leeuw. De beschrijving bij het skelet luidt: 'Don du Roi Louis Napoleon' (geschenk van koning Lodewijk Napoleon). In 1808 maakte de leeuw onderdeel uit van de menagerie van Lodewijk Napoleon, destijds koning van Holland. Toen de menagerie naar Amsterdam kwam, werd Gerard Vrolik, commissaris van de Hortus Botanicus, belast met de zorg over de dieren. Nadat de leeuw in de dierentuin was overleden, kreeg Vrolik het kadaver. Hij liet het prepareren voor zijn collectie. Naderhand kon de dierentuin geen vervangend exemplaar vinden: de diersoort bleek inmiddels uitgestorven. De kaapse leeuw staat opgesteld in het zoogdierenkabinet tussen de tasmaanse duivel en de Aziatische olifant.

Zandvoortse butskop
In 1846 spoelde op het strand van Zandvoort een walvis aan. Het dier bleek een butskop te zijn. Willem Vrolik onderbrak zijn vakantie in Katwijk aan Zee en kwam naar Zandvoort om het kadaver te ontleden. In een brief vertelde Vrolik hoe dit in zijn werk ging, en later schreef hij een artikel over de Hyperoodon. Het skelet en de orgaanpreparaten stonden tot 1864 in het kabinet van de Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen te Haarlem. Daarna werden de objecten in bruikleen afgestaan aan Artis. Sinds 1938 is het skelet van de butskop in het bezit van het Zoölogisch Museum, en hangt het in de tentoonstelling boven de hoofden van de bezoekers.

Opstandige prinsen
Aan het begin van de negentiende eeuw leefden er in Sumatra twee prinsen. De ene heette Depati-toetoep-hoera. Hij vertelde de inwoners van Palem-bang dat ze de Hollanders niet mochten gehoorzamen. De andere prins heette Boedjang Toea, maar noemde zichzelf een door God gezonden heilige. Door deze opstandige daden werden ze gevangen genomen, en streng gestraft: beiden werden onthoofd op dezelfde dag. Officier Hoofd schonk de schedels van deze oproerkraaiers aan het Museum Vrolikianum. De objecten gebruikte Vrolik om te vergelijken met schedels van verschillende andere menselijke stammen, die samen in het etnografisch kabinet staan tentoongesteld.

Kleurige kameleon
In 1826 bestudeerde Willem Vrolik gedurende enkele weken een levende kameleon Hij zag een merkwaardige kleurverandering, waarvan hij de oorzaak uitsluitend aan het licht wijdde. Nadat Vrolik het diertje had ontleed, publiceerde hij z'n bevindingen in het boek Natuur- en ontleedkundige opmerkingen over de kameleon. De bijbehorende illustraties tekende hij zelf. De eigenschap van het dier om met z'n tong een insect te vangen, probeerde Vrolik tevergeefs te verklaren door de tongspieren nauwkeurig te onderzoeken.
De kameleon staat opgesteld in het biografisch gedeelte van de tentoonstelling.

Gespierde chimpansee
In 1840 kocht Gerard Vrolik in Londen een chimpansee van naturaliënhandelaar Oscar Frank. Het dier was oorspronkelijk afkomstig van de kust van Guinea in Afrika. De aapsoort was in 1700 voor het laatst ontleed en beschreven door Edward Tyson, die zijn chimpansee verward had met een orang-oetan. Omdat de kennis over de anatomie van de chimpansee sterk verouderd was, besloot Willem Vrolik het dier te onderzoeken. Dit leverde informatie op over de spieren. Ook vergeleek hij zowel spieren, bloedvaten als ingewanden met die van andere zoogdieren. Omdat de hersenen van de chimpansee in verregaande staat van ontbinding verkeerden, gebruikte hij de hersenen van een orang-oetan om het zenuwstelsel te onderzoeken. Het skelet van de chimpansee staat naast die van een gorilla en een orang-oetan in het primatenkabinet.

Ziekte van Vrolik
Willem Vrolik beschreef een afwijkend skeletje van een kind dat vlak na de geboorte was gestorven. Hij zag dat de beenderen en ribben op meerdere plaatsen tijdens de zwangerschap waren gebroken, en dat de schedel scheuren en gaten vertoonde. Volgens Vrolik kwam dit door rachitis, de Engelse ziekte, waardoor de groei van zowel de botten als de schedel werd geremd. Ook dacht hij gezien de vorm van de schedel aan een waterhoofd. Dit laatste was een misverstand. Doordat het aangezicht onderontwikkeld was, leek de schedel in verhouding veel te groot.
Tegenwoordig is de diagnose Osteogenesis imperfecta, wat deels overeenkomt met de conclusies van Vrolik. De beschrijving van Vrolik is zo bekend geworden, dat medici nog af en toe het synoniem ziekte van Vrolik gebruiken.
Het skeletje van de beschreven pasgeborene staat in het teratologisch (Gr. teras, monster) kabinet dat misvormde skeletten van mens en dier bevat.

tiziana nespoli

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...

Erik Akerboom, Hoofd Nederlandse Politie, geeft keynote op HostingCon
Penton’s HostingCon maakt bekend dat de hoofdcommissaris van de Nederlandse politie, de heer Erik Akerboom, op 12 oktober keynote spreker...

BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in Kezzler
BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in toonaangevend serialisatiebedrijf Kezzler Oslo, Noorwegen-(BUSINESS WIRE)- Kezzler AS, een leider op het gebied van...

W Amsterdam BANK-gebouw opent kluisdeuren
W Amsterdam BANK-gebouw opent kluisdeuren AMSTERDAM-(BUSINESS WIRE)- Vandaag vindt de officiele opening plaats van BANK, het tweede gebouw van W...

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

IFF Appoints Richard O'Leary Executive Vice President & Chief Officer
IFF Appoints Richard O'Leary Executive Vice President & Chief Financial Officer NEW YORK-(BUSINESS WIRE)- Regulatory News: International Flavors & Fragrances...

HamiltonRoche en Cashforce samen sterk in cash flow management
HamiltonRoche en Cashforce kondigen een samenwerking aan op het gebied van cash flow management voor middelgrote en grote bedrijven. Voor...

GSMA: Nederlandse wet voor netneutraliteit botst met EU-verordening
GSMA: Nederlandse wet voor netneutraliteit botst met EU-verordening BRUSSEL -(BUSINESS WIRE)- De GSMA maakt zich ernstige zorgen om de herziene...