Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

ILO sceptisch over privatisering Ziektewet

Datum nieuwsfeit: 06-05-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Persbericht FNV

Kabinet hield rapport achter

ILO sceptisch over privatisering Ziektewet

De commissie van deskundigen van de ILO stelt grote vraagtekens bij de manier waarop Nederland de doorbetaling van zieke werknemers heeft geregeld. Volgens de experts is de privatisering van de ziektewet op een aantal punten in strijd met de Europese Code inzake Sociale Zekerheid.

De experts schrijven dat in een rapport uit 1997 waarop de FNV de hand heeft weten te leggen. Ondanks herhaalde verzoeken van de vakcentrale weigert de Nederlandse regering al geruime tijd dit ILO-oordeel vrij te geven. Het ministerie van Sociale Zaken beroept zich hierbij op de 'vertrouwelijkheid' van de procedure.

Bescherming
Uit het rapport blijkt dat de deskundigen zich vooral zorgen maken om de bescherming van de zieke werknemer. Sinds de privatisering van de Ziektewet is de werkgever volledig verantwoordelijk voor doorbetaling van het eerste ziektejaar. De experts zijn bang dat Nederlandse werkgevers in de verleiding komen hun zieke werknemers onder druk te zetten, of weigeren mensen in dienst te nemen met een medisch verleden. Ook vragen ze zich af wat er gebeurt als werkgevers hun zieke werknemers na verloop van tijd niet meer uitbetalen. Dat een werknemer op zo'n moment naar de rechter kan stappen, vinden de experts onvoldoende.

Ook principieel zitten er haken en ogen aan het Nederlandse systeem, aldus de experts. De privatisering betekent een breuk met de collectieve financiering van dit soort uitkeringen. Doel daarvan is juist om risico's te spreiden over alle leden van de gemeenschap. Alleen zo wordt voorkomen dat de zwaksten de dupe worden, zegt de ILO.

Herinvoering
De FNV heeft vanaf het begin gewaarschuwd voor de risico’s van privatisering. De centrale pleit nu voor herinvoering van de Ziektewet vanaf het moment dat een werknemer langer dan zes weken ziek is. Het rapport van de ILO is opgesteld op verzoek van de Raad van Europa. Dat is de instantie die toezicht houdt op de naleving van de Europese Code inzake Sociale Zekerheid.
3 mei 1999

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie