Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

MKB-Nederland bepleit Oom Dagobert-lening

Datum nieuwsfeit: 06-05-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
MKB-Nederland

MKB Nieuws, bericht

05-05-1999
MKB-Nederland bepleit Oom Dagobert-vordering in plaats van Tante Agaath-lening

MKB-Nederland stelt staatssecretaris Vermeend van Financiën voor om in het belastingstelsel voor de 21e eeuw de Oom Dagobert-lening te introduceren. Dat is een vriendelijke financieringswijze voor startende ondernemers. De huidige Tante gaath-lening is in het nieuwe belastingsysteem niet langer interessant voor geldschieters, zo stelt MKB-Nederland in de juni-uitgave van haar magazine Ondernemen!

Beginnende ondernemers met gebrek aan startkapitaal kunnen nu nog volgens de Tante Agaath-regeling geld lenen tegen de wettelijke rente. Die is doorgaans lager dan de marktrente. De financier, een vermogende particulier (´Tante Agaath´), hoeft over het uitgeleende bedrag geen vermogensbelasting te betalen. Bovendien heeft hij/zij acht jaar lang een extra rentevrijstelling van 5000 gulden (10.000 voor gehuwden) per jaar.
Als de starter de lening niet kan terugbetalen, mag de geldschieter het bedrag van zijn inkomen aftrekken tot een maximum van 50.000 gulden.

In het nieuwe belastingstelsel is voor deze fiscale faciliteiten geen ruimte meer. Elke vorm van rendement op vermogen wordt tegen 30 procent belast. Van rentevrijstelling is geen sprake meer. Om deze redenen stelt MKB-Nederland voor de succesvolle Tante Agaath-lening om te zetten in een Oom Dagobert-lening. In het nieuwe systeem van Vermeend, dat in 2001 in werking treedt, moet een vrijstelling van de vermogensrendementsheffing worden opgenomen. Als Financiën een ´vriendelijke´ lening aan een starter wil aanmerken als een vrijgestelde vordering, blijft het voor geldverstrekker en
-ontvanger interessant.
Wie bijvoorbeeld 200.000 gulden op de bank heeft staan, houdt in het nieuwe belastingstelsel netto 5000 gulden rente daaraan over. Maar wie via ´Oom Dagobert´ 200.000 gulden uitleent, komt op 7000 gulden netto-rendement. Onder de huidige Agaath-regeling maakt hij slechts
4900 gulden winst.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie