Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nederland verdubbelt macrosteun Macedonie

Datum nieuwsfeit: 06-05-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
expostbus51


MINISTERIE BZ/OS

www.os.minbuza.nl

MIN OS: Nederland verdubbelt macrosteun Macedonie

Minister Herfkens voor Ontwikkelingssamenwerking heeft besloten de in april ter beschikking gestelde betalingsbalanssteun aan Macedonie van NLG 10 miljoen (ongeveer 4.500.000 Euro) te verdubbelen.

Dit werd gisteren in Parijs bekend gemaakt door een Nederlandse delegatie tijdens een donorbijeenkomst voor Macedonie, die door de Europese Commissie en de Wereldbank (WB) was bijeengeroepen.

Het Macedonische tekort op de betalingsbalans wordt door het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank geschat op voorlopig
US$ 440 miljoen voor 1999. Aan het einde van de bijeenkomst bleek door de toezeggingen van aanwezige donoren iets meer dan de helft van het Macedonische tekort (US$ 252 miljoen) te zijn opgeheven. Nederland was een van de weinige bilaterale donoren die (nieuwe) betalingsbalanssteun aanbood. In oktober 1999 is een vervolgbijeenkomst van donoren voorzien voor Macedonie, een land dat minister Herfkens
onlangs heeft gezet op de lijst van landen, waarmee Nederland een langdurige structurele bilaterale ontwikkelingsrelatie wil onderhouden.

Met deze toegezegde NLG 10 miljoen komt de Nederlandse hulpinspanning sinds het begin van de Kosovo-crisis in totaal ruim NLG 50 miljoen, waarvan een groot gedeelte wordt gekanaliseerd via internationale organisaties als Rode Kruis (dertien miljoen), UNHCR (tien miljoen), WFP (4,575 miljoen) en UNICEF (750.000). Ook zegde premier Kok via Giro 555
onlangs twee miljoen gulden toe.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Didier Seroo van de Directie Voorlichting Ontwikkkelingssamenwerking van het ministerie van Buitenlandse Zaken, tel. 070-3484168.

06 mei 99 16:53

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie