Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Positie consumenten versterkt bij elektronische handel

Datum nieuwsfeit: 06-05-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
CDA

CDA - Europa : Nieuws uit het Europees Parlement

6 mei 1999

POSITIE CONSUMENTEN VERSTERKT BIJ ELEKTRONISCHE HANDEL

Het Europees Parlement heeft ingestemd met nieuwe Europese regels die de consument beschermen bij de koop en verkoop van financiële diensten op afstand. Daarbij kan gedacht worden aan banktransacties, verzekeringen, investeringen en hypothecair krediet per fax, Internet of telefoon. De nieuwe Europese wetgeving sluit aan op reeds bestaande wetgeving voor elektronische handel.

De consument krijgt extra bescherming tegen ongewilde colportatie. Binnen een termijn van 30 dagen na afsluiting van het contract kan de consument zonder problemen het contract herroepen. Tot slot regelt de richtlijn de verplichte informatievoorziening van de verkoper aan de koper. Indien de verkoper in gebreke blijft, door bijvoorbeeld niet te vermelden hoe lang het aanbod geldig is en geen overzicht geeft van de belangrijkste contractuele bepalingen, kan de overeenkomst worden ontbonden. Rapporteur Ria Oomen-Ruijten (CDA/consumentenbeleid): "Dit geeft de consument een extra bescherming tegen fraude en ongewilde telefonische colportatie of aanbiedingen via internet. En dat is een hele vooruitgang."

Het besluit van het Europees Parlement is de eerste lezing. Ria Oomen-Ruijten:"Er zijn nog problemen over de reikwijdte van wetgeving. Enkele lidstaten zien de nieuwe regels als minimumnormen, waar individuele lidstaten boven kunnen gaan zitten. Ik vind, en met mij de Europese Commissie, Nederland en Groot-Brittannië, dat het maximale normen zouden moeten zijn omdat je anders verwarring krijgt bij grensoverschrijdende handel, en dit is haast per definitie het geval bij elektronische handel. In de vervolgbehandeling moet dit probleem nog worden opgelost."

Volgens de nu aangenomen ontwerptekst zullen de lidstaten uiterlijk tegen 30 juni 2001 hun nationale wetgeving moeten hebben aangepast.
-einde bericht-

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie