Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Weigering visa gooit schaduw op vredesconferentie Den Haag

Datum nieuwsfeit: 07-05-1999
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Weigering Schengen visa gooit schaduw
op succes internationale vredesconferentie in Den Haag

Den Haag/Gent, 6 mei 1999 - Talrijke NGO vertegenwoordigers zullen waarschijnlijk niet kunnen deelnemen aan een grote vredesconferentie in Den Haag. Vanaf volgende week worden meer dan 4.000 deelnemers uit alle werelddelen verwacht in het Congres Centrum in Den Haag voor het bespreken van 'de afschaffing van oorlog'. NGO vertegenwoordigers uit o.a. Bangladesh, Nigeria, Rusland en Sri Lanka ondervinden nu grote moeilijkheden voor het verkrijgen van een Schengen visum die ze eerder aanvroegen bij Nederlandse ambassades. Zo zien er bijvoorbeeld 20 mensenrechten- en vredes-activisten uit Sri Lanka, 12 uit Bangladesh en 10 uit Kameroen hun visa op dit moment geweigerd. Nochtans waren er afspraken met de visadienst van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken in den Haag voor een vlot verloop.

Fredrik Heffermehl, vice-voorzitter van het medeorganiserende International Peace Bureau, verklaarde ontgoocheld te zijn: 'Een bittere ontwikkeling, zeker na drie jaar voorbereiding aan een blauwdruk voor een rechtvaardige en vreedzame wereldorde dat op de agenda staat in Den Haag. Het sluiten van de EU-grenzen voor deze mensen en hun opinies is een kwalijk gegeven. Want je kan niet systematisch mensen hun vrijheid ontnemen om hun mening te uiten en te vergaderen.`Europa zou in de toekomst vermeden kunnen worden voor het opzetten van gelijkaardige evenementen,' aldus nog Fredrik Heffermehl. Hij verklaarde verder te hopen dat de Nederlandse ambassade vandaag nog de nodige visas zal uitreiken.

De vredesconferentie is opgebouwd rond vier thema's: mensenrechten, vreedzame conflicthantering, ontwapening en het opbouwen van een vredescultuur.

De organisatoren van de vredesconferentie verwachten deelnemers van duizenden NGO's, en krijgen steun door de aanwezigheid van o.a. Koningin Noor van Jordanik en een aantal Nobelprijswinnaars (w.o. Desmond Tutu). Kofi Annan, secretaris generaal van de VN, zal de vredesconferentie afsluiten. De 'Hague Appeal for Peace' gaat door in het Congres Centrum van Den Haag van 11 tot 15 mei 1999.

Meer informatie:

Vredesconferentie:

7 the 'Hague Appeal for Peace' www.haguepeace.org/

Kosov@ Crisis at dDH: www.ddh.nl/fy/kosova
| Socia Media: working for sustainable media | | P.O. box 13510, 2501 EM The Hague, The Netherlands | | E-mail: (boyd@sociamedia.nl) Voice: +31-703654124 Fax: +31703614000 | | World Wide Web: www.sociamedia.nl/home.html | +-------------------------------------------------------------------+

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie