Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Defensie: Achtergrondinformatie Kosovo-operaties

Datum nieuwsfeit: 07-05-1999
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
expostbus51


MINISTERIE DEF

www.mindef.nl

Mindef:Achtergrondinformatie Kosovo-operaties

DV/PB33/99 Den Haag, 7 mei 1999

Vandaag (vrijdag 7 mei) zal er door het Ministerie van Defensie geen achtergrondbriefing Kosovo worden verzorgd. Met ingang van heden zullen de briefings alleen op maandag en woensdag worden gegeven. Om de media op de werkdagen waarop geen briefings plaatsvinden toch te voorzien van informatie, zal via het ANP op dinsdag, donderdag en vrijdag een overzicht van de laatste stand van zaken worden gepubliceerd.

Mocht er aanleiding zijn voor extra briefings dan zal dit via het ANP bekend worden gemaakt.

De eerstvolgende briefing vindt maandag 10 mei plaats. Locatie: Defensie Voorlichtingscentrum, Kalvermarkt 38 Den Haag. Tijdstip: 17.00-17.30 uur.

Overzicht inzet Nederlandse eenheden t.b.v. 'Allied Force' en 'Allied Harbour':

Koninklijke Marechaussee:

Ten behoeve van de humanitaire operatie 'Allied Harbour' zijn vandaag vanaf vliegbasis Eindhoven vijf marechaussees naar Albanië vertrokken. Daarmee komt het totaal aan marechaussees dat is belast met de politiezorg voor de Nederlandse militairen in Albanië op negen personen. Door de uitbreiding kunnen alle Nederlandse konvooien in Albanië door de marechaussee worden begeleid, waardoor mogelijke ongevallen op een adequate wijze kunnen worden geregistreerd. Bovendien is door deze begeleiding het contact met de lokale politie - rechtstreeks of via mensen van de WEU-operatie MAPE ('Multinational Advisory Police Element')- eenvoudiger te onderhouden.

Ten behoeve van de MAPE bevinden zich in Albanië nog eens negen marechaussees. Acht van hen adviseren de lokale politie bij het herstellen van de rechtsorde. De recente ontwikkelingen hebben er toe bijgedragen dat de lokale politie actief is in vluchtelingenkampen in Albanië. Ook bij deze inzet ondervindt de lokale politie steun van deze 'Mape-marechaussees'. Een negende marechaussee onderhoudt de contacten tussen MAPE en de NAVO.

In Macedonië bevinden zich vier leden van de Koninklijke Marechaussee. Zij zijn belast met de politiezorg voor de Nederlandse militairen aldaar. Op de vliegbasis Amendola bevinden zich acht marechaussees. Vier van hen zijn actief in het kader van de beveiliging, de andere vier zijn belast met de politiezorg.

In Bosnië bevinden zich 55 marechaussees in het kader van de operatie UNIPTF ('United Nations Internationale Police Taskforce'), terwijl 20 man de politiezorg voor de Nederlandse SFOR-militairen voor hun rekening nemen. In totaal heeft de Koninklijke Marechaussee momenteel 105 militairen in het crisisgebied (Bosnië, Albanië, Macedonië en Amendola).

Koninklijke Luchtmacht:


- F-16 detachement op vliegbasis Amendola - Op 6 mei heeft het luchtmachtdetachement in Amendola 12 operationele missies gevlogen. Het betrof 4 luchtverdedigingsmissies en 8 aanvalsmissies. Er waren meer vluchten gepland, maar door de slechte weersomstandigheden is een aantal aanvals- en verkenningsmissies niet uitgevoerd. Het totaal aantal door Nederlandse F-16's gevlogen missies ligt inmiddels bij 698. Naar verwachting wordt dit etmaal het 2.500ste vlieguur door Nederlandse F-16's sinds het begin van de NAVO-operaties gevlogen.


- luchttransport/tankers vanaf vliegbasis Eindhoven - Het afgelopen etmaal heeft een KDC-10 tanker een bijtankmissie uitgevoerd in het kader van operatie 'Allied Force'. Het aantal tot nu toe uitgevoerde tankmissies komt daarmee op 79. De overige transportvliegtuigen zijn in het afgelopen etmaal wel ingezet maar niet ten behoeve van de Nederlandse operaties rond Kosovo. Daarmee blijft het aantal Hercules-vluchten staan op 50 en het aantal vluchten met het Fokker 60 transportvliegtuig op 21.


- CH-47 Chinook-detachement - Het aantal hulpvluchten met de Chinook transporthelikopters van de luchtmacht ten behoeve van de hulpoperatie 'Allied Harbour' in Albanië en Macedonië ligt inmiddels op 260. Daarvan werden er 232 in Albanië uitgevoerd. Met het oog op de verhuizing van het detachement van Macedonië naar Albanië (vliegveld Farke bij Tirana) is materiaal overgebracht naar de haven van Thessaloniki. Vandaar wordt het materiaal van het detachement door Hr.Ms. Rotterdam naar Albanië gebracht (zie ook informatie marine).

Koninklijke Landmacht:


- Macedonië - Het Vuurmondpeloton van de Gele Rijders heeft zich verplaatst naar Tetovo in het noorden van Macedonië, waar het zich met vijf 155mm gemechaniseerde houwitsers van het type M-109 en ondersteunend materieel bij de daar gelegerde Duitse brigade heeft gevoegd. Vijftig militairen van het vuurmondpeloton zijn inmiddels ingezet bij de opbouw van tenten in een vluchtelingenkamp bij Cegrane (enkele kilometers ten zuiden van Tetovo).

Het peloton zal onder het commando van de Duitse brigade vallen die bij Tetovo is gelegerd. Het vuurmondpeloton wordt ingezet ten behoeve van de beveiliging van de Duitse brigade, die zelf niet over de noodzakelijke artillerie-capaciteit beschikt.

De Mortieropsporingsradarbatterij (30 militairen) bevindt zich nog steeds in het noordelijk grensgebied om daar de horizon af te speuren naar eventueel vijandelijk artillerievuur.


- Albanië - Van de transportcompagnie van de Koninklijke Landmacht staat momenteel een konvooi van acht 4-tonners gereed om vluchtelingen van Kukes naar Mjede te brengen. Morgen (zaterdag 8 mei) vertrekt er een konvooi van zes 10-tonners met meel naar Korce. De transportcompagnie blijft de komende tijd in het kader van noodhulpoperatie 'Allied Harbour' hulpgoederen en (indien nodig) vluchtelingen transporteren in Albanië.

Het geniepeloton heeft de werkzaamheden aan het basiskamp inmiddels afgerond en werkt momenteel aan diverse projecten in Dürres en omgeving. Onder andere wordt gewerkt aan het verbeteren van de toegangsweg naar de haven en de aanleg van een weg naar een ziekenhuis.

Een deel van het bouwmachinepeloton van de genie is nog bezig met werkzaamheden in het Rode Kruis-kamp in Vlore (aanleg van sanitair en watervoorzieningen).

Koninklijke Marine:

Het amfibisch transportschip Hr.Ms. Rotterdam is vanmorgen om 8.00 uur in Thessaloniki (Griekenland) begonnen met het inschepen van het Chinook-materieel van de Koninklijke Luchtmacht dat van Macedonië naar Albanië wordt overgebracht. In Durrës wordt het materieel ontscheept.

Het fregat Hr.Ms. Bloys van Treslong heeft zich weer aangesloten bij de 'Standing Naval Force Medditeranean'.

De beveiligingseenheid van het Korps Mariniers (140 militairen) is voor de volgende taken ingezet:

1. Beveiliging (één geweergroep met 8 mariniers) hoofdkwartier 'Albanian Forces'(HQ AFOR)

2. Beveiliging basiskamp en hoofdkwartier Nederlands/Belgische eenheden

3. Beveiliging (twee geweergroepen en peletonsstaf - totaal 20 mariniers) en ondersteuning bij het opzetten Rode Kruis van een tentenkamp in de buurt van Vlorë. Men bouwt door met de beschikbare materialen. Waarschijnlijk zullen de werkzaamheden morgen (7 mei) worden afgerond.

4. Bemannen 'ladingbehandelingscel' om binnenkomend materieel in kaart te brengen.

Eén Lynx van Hr. Ms. Rotterdam is beschikbaar ter ondersteuning van de (Nederlandse) commandant van 'Joint Taskforce Romeo' en eventueel ten behoeve van spoedeisende evacuaties (gewondentransport etc.)


------------

07 mei 99 14:46

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie