Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Defensie: Achtergrondinformatie Kosovo-operaties

Datum nieuwsfeit: 07-05-1999
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
expostbus51


MINISTERIE DEF

www.mindef.nl

Mindef:Achtergrondinformatie Kosovo-operaties

DV/PB33/99 Den Haag, 7 mei 1999

Vandaag (vrijdag 7 mei) zal er door het Ministerie van Defensie geen achtergrondbriefing Kosovo worden verzorgd. Met ingang van heden zullen de briefings alleen op maandag en woensdag worden gegeven. Om de media op de werkdagen waarop geen briefings plaatsvinden toch te voorzien van informatie, zal via het ANP op dinsdag, donderdag en vrijdag een overzicht van de laatste stand van zaken worden gepubliceerd.

Mocht er aanleiding zijn voor extra briefings dan zal dit via het ANP bekend worden gemaakt.

De eerstvolgende briefing vindt maandag 10 mei plaats. Locatie: Defensie Voorlichtingscentrum, Kalvermarkt 38 Den Haag. Tijdstip: 17.00-17.30 uur.

Overzicht inzet Nederlandse eenheden t.b.v. 'Allied Force' en 'Allied Harbour':

Koninklijke Marechaussee:

Ten behoeve van de humanitaire operatie 'Allied Harbour' zijn vandaag vanaf vliegbasis Eindhoven vijf marechaussees naar Albanië vertrokken. Daarmee komt het totaal aan marechaussees dat is belast met de politiezorg voor de Nederlandse militairen in Albanië op negen personen. Door de uitbreiding kunnen alle Nederlandse konvooien in Albanië door de marechaussee worden begeleid, waardoor mogelijke ongevallen op een adequate wijze kunnen worden geregistreerd. Bovendien is door deze begeleiding het contact met de lokale politie - rechtstreeks of via mensen van de WEU-operatie MAPE ('Multinational Advisory Police Element')- eenvoudiger te onderhouden.

Ten behoeve van de MAPE bevinden zich in Albanië nog eens negen marechaussees. Acht van hen adviseren de lokale politie bij het herstellen van de rechtsorde. De recente ontwikkelingen hebben er toe bijgedragen dat de lokale politie actief is in vluchtelingenkampen in Albanië. Ook bij deze inzet ondervindt de lokale politie steun van deze 'Mape-marechaussees'. Een negende marechaussee onderhoudt de contacten tussen MAPE en de NAVO.

In Macedonië bevinden zich vier leden van de Koninklijke Marechaussee. Zij zijn belast met de politiezorg voor de Nederlandse militairen aldaar. Op de vliegbasis Amendola bevinden zich acht marechaussees. Vier van hen zijn actief in het kader van de beveiliging, de andere vier zijn belast met de politiezorg.

In Bosnië bevinden zich 55 marechaussees in het kader van de operatie UNIPTF ('United Nations Internationale Police Taskforce'), terwijl 20 man de politiezorg voor de Nederlandse SFOR-militairen voor hun rekening nemen. In totaal heeft de Koninklijke Marechaussee momenteel 105 militairen in het crisisgebied (Bosnië, Albanië, Macedonië en Amendola).

Koninklijke Luchtmacht:


- F-16 detachement op vliegbasis Amendola - Op 6 mei heeft het luchtmachtdetachement in Amendola 12 operationele missies gevlogen. Het betrof 4 luchtverdedigingsmissies en 8 aanvalsmissies. Er waren meer vluchten gepland, maar door de slechte weersomstandigheden is een aantal aanvals- en verkenningsmissies niet uitgevoerd. Het totaal aantal door Nederlandse F-16's gevlogen missies ligt inmiddels bij 698. Naar verwachting wordt dit etmaal het 2.500ste vlieguur door Nederlandse F-16's sinds het begin van de NAVO-operaties gevlogen.


- luchttransport/tankers vanaf vliegbasis Eindhoven - Het afgelopen etmaal heeft een KDC-10 tanker een bijtankmissie uitgevoerd in het kader van operatie 'Allied Force'. Het aantal tot nu toe uitgevoerde tankmissies komt daarmee op 79. De overige transportvliegtuigen zijn in het afgelopen etmaal wel ingezet maar niet ten behoeve van de Nederlandse operaties rond Kosovo. Daarmee blijft het aantal Hercules-vluchten staan op 50 en het aantal vluchten met het Fokker 60 transportvliegtuig op 21.


- CH-47 Chinook-detachement - Het aantal hulpvluchten met de Chinook transporthelikopters van de luchtmacht ten behoeve van de hulpoperatie 'Allied Harbour' in Albanië en Macedonië ligt inmiddels op 260. Daarvan werden er 232 in Albanië uitgevoerd. Met het oog op de verhuizing van het detachement van Macedonië naar Albanië (vliegveld Farke bij Tirana) is materiaal overgebracht naar de haven van Thessaloniki. Vandaar wordt het materiaal van het detachement door Hr.Ms. Rotterdam naar Albanië gebracht (zie ook informatie marine).

Koninklijke Landmacht:


- Macedonië - Het Vuurmondpeloton van de Gele Rijders heeft zich verplaatst naar Tetovo in het noorden van Macedonië, waar het zich met vijf 155mm gemechaniseerde houwitsers van het type M-109 en ondersteunend materieel bij de daar gelegerde Duitse brigade heeft gevoegd. Vijftig militairen van het vuurmondpeloton zijn inmiddels ingezet bij de opbouw van tenten in een vluchtelingenkamp bij Cegrane (enkele kilometers ten zuiden van Tetovo).

Het peloton zal onder het commando van de Duitse brigade vallen die bij Tetovo is gelegerd. Het vuurmondpeloton wordt ingezet ten behoeve van de beveiliging van de Duitse brigade, die zelf niet over de noodzakelijke artillerie-capaciteit beschikt.

De Mortieropsporingsradarbatterij (30 militairen) bevindt zich nog steeds in het noordelijk grensgebied om daar de horizon af te speuren naar eventueel vijandelijk artillerievuur.


- Albanië - Van de transportcompagnie van de Koninklijke Landmacht staat momenteel een konvooi van acht 4-tonners gereed om vluchtelingen van Kukes naar Mjede te brengen. Morgen (zaterdag 8 mei) vertrekt er een konvooi van zes 10-tonners met meel naar Korce. De transportcompagnie blijft de komende tijd in het kader van noodhulpoperatie 'Allied Harbour' hulpgoederen en (indien nodig) vluchtelingen transporteren in Albanië.

Het geniepeloton heeft de werkzaamheden aan het basiskamp inmiddels afgerond en werkt momenteel aan diverse projecten in Dürres en omgeving. Onder andere wordt gewerkt aan het verbeteren van de toegangsweg naar de haven en de aanleg van een weg naar een ziekenhuis.

Een deel van het bouwmachinepeloton van de genie is nog bezig met werkzaamheden in het Rode Kruis-kamp in Vlore (aanleg van sanitair en watervoorzieningen).

Koninklijke Marine:

Het amfibisch transportschip Hr.Ms. Rotterdam is vanmorgen om 8.00 uur in Thessaloniki (Griekenland) begonnen met het inschepen van het Chinook-materieel van de Koninklijke Luchtmacht dat van Macedonië naar Albanië wordt overgebracht. In Durrës wordt het materieel ontscheept.

Het fregat Hr.Ms. Bloys van Treslong heeft zich weer aangesloten bij de 'Standing Naval Force Medditeranean'.

De beveiligingseenheid van het Korps Mariniers (140 militairen) is voor de volgende taken ingezet:

1. Beveiliging (één geweergroep met 8 mariniers) hoofdkwartier 'Albanian Forces'(HQ AFOR)

2. Beveiliging basiskamp en hoofdkwartier Nederlands/Belgische eenheden

3. Beveiliging (twee geweergroepen en peletonsstaf - totaal 20 mariniers) en ondersteuning bij het opzetten Rode Kruis van een tentenkamp in de buurt van Vlorë. Men bouwt door met de beschikbare materialen. Waarschijnlijk zullen de werkzaamheden morgen (7 mei) worden afgerond.

4. Bemannen 'ladingbehandelingscel' om binnenkomend materieel in kaart te brengen.

Eén Lynx van Hr. Ms. Rotterdam is beschikbaar ter ondersteuning van de (Nederlandse) commandant van 'Joint Taskforce Romeo' en eventueel ten behoeve van spoedeisende evacuaties (gewondentransport etc.)


------------

07 mei 99 14:46

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Code Oranje afgekondigd: op weg naar een nieuwe democratie
Code Oranje afgekondigd¶ Persbericht Woensdag 26 oktober 2016 Code Oranje afgekondigd Op weg naar een nieuwe democratie Een groep van...

HomeExchange Gold brengt de ruil-ervaring naar nieuw service-niveau
HomeExchange – ‘s werelds grootste huizenruil-netwerk met meer dan 65.000 actieve listings in 150 landen– heeft HomeExchange Gold gelanceerd, een...

Bijna 90 procent Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde
Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Van alle Nederlanders wil...

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...