Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Korenmolen De Zwaluw Hoogeveen weer actief

Datum nieuwsfeit: 08-05-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Gemeente Hoogeveen4 mei 1999

Korenmolen De Zwaluw weer actief

Wethouder M. Leistra van Cultuur zet zaterdag 8 mei om 9.30 uur de wieken van korenmolen De Zwaluw weer in beweging. Na een grote restauratie, waardoor de molen meer dan een half jaar stil lag, is de korenmolen weer in volle glorie te bewonderen. De Zwaluw is zaterdag 8 mei, tijdens de Nationale Molendag, de gehele dag voor het publiek geopend. De molenaars zijn dan aanwezig om vragen van het publiek te beantwoorden. Wie er aan denkt zelf molenaar te worden, kan bij de Zwaluw terecht voor alle informatie.

Sinds september 1998 heeft molenbouwer Doornbosch uit Adorp ingrijpende restauratiewerkzaamheden aan de molen uitgevoerd. Onder toezicht van de Rijksdienst van de Monumentenzorg zijn een groot aantal herstelwerkzaamheden verricht, zoals schilderwerk, herstellen van de balklagen in de onderbouw, vervangen van het tafelement (de overgang van gemetselde onderbouw op de houten bovenbouw), herstellen van de voeghouten (de houtconstructie waar de wiekenas op rust) en de overring (houtconstructie waar de draaibare kap op rust), herstel van de rietbedekking en de molenkap. In de staart (de achterkant waar het kruirad aanhangt) en het kruirad (daarmee zet je de molen op de wind) zijn diverse balken vernieuwd.

De restauratiewerkzaamheden kostten 220.000 gulden. De Rijksdienst voor Monumenten heeft de gemeente 132.000 gulden aan subsidie toegezegd.

Nationale Molendag

Al met al heeft de restauratie van de molen ruim een half jaar geduurd. De officiële oplevering is later deze maand, maar vanwege de Nationale Molendag op 8 mei wil de gemeente de molen zaterdag al in bedrijf zetten. Tijdens de Nationale Molendag zijn ca. duizend molens in heel Nederland voor het publiek geopend.

Korenmolen De Zwaluw is in de huidige staat al meer dan honderdzestig jaar oud. In 1834 werd de molen op de onderbouw van een verbrande voorganger gebouwd. Deze verbrande molen stamt waarschijnlijk uit 1714. In de onderbouw van de Zwaluw bevindt zich een gedenksteen: "Roelof Steenbergen 1787". Onder deze gedenksteen zit een tweede steen met het opschrift: "Herbouwd in 1834 door Lucas Quirinus Robaard en Karsjen Meeuwes Steenbergen".
Vroeger lag de molen aan een vaart waar de graanschuit over voer. Deze schuit kon door een stenen boog in de muur in de molen varen. Tot op de dag van vandaag is De Zwaluw een korenmolen. In de molenaarswinkel kunt u de producten van de molen kopen.

U bent van harte welkom zaterdag de 'opening' door wethouder Leistra bij te wonen.

© Copyright Gemeente Hoogeveen, 1997, 1998, 1999

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie