Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Basenvolgorden deel Bacillus subtilis ontrafeld

Datum nieuwsfeit: 10-05-1999
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
RUG

Promotie

Basenvolgorden deel Bacillus subtilis ontrafeld

Datum en tijd maandag 10 mei 1999, 16.00 uur

Promovendus M.A. Noback, tel. (050)363 21 04, fax (050)363 23 48 (werk)

Proefschrift Genomics in bacillus subtilis

Promotor prof.dr. G. Venema

Faculteit wiskunde en natuurwetenschappen

Plaats Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Noback (Sialkot, Pakistan, 1969) studeerde biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij de vakgroep Moleculaire genetica, onderdeel van de onderzoeksschool Groningen Biomolecular sciences en Biotechnology institute (GBB). Zijn onderzoek maakt onderdeel uit van een EU project (in samenwerking met een Japans consortium van onderzoeksgroepen) met als onderwerp de sequentiebepaling van het genoom van de bacterie Bacillus subtilis.

De bacterie Bacillus subtilis speelt de hoofdrol in een door de EG gefinancierd onderzoek van 25 onderzoeksgroepen uit Europa en Japan. Doel van het onderzoek is het ontrafelen van de basenvolgorde van het DNA van de bacterie. Uit de basenvolgorde kunnen de onderzoekers informatie afleiden over de eiwitten die de Bacillus aanmaakt. En dat geeft weer inzicht in de eigenschappen van de bacterie. Wetenschappelijk zeer interessant, temeer daar complete basenvolgordes de mogelijkheid bieden om evolutionaire verwantschappen tussen organismen te onderzoeken. Interessant voor de industrie, aangezien Bacillussoorten veelvuldig ingezet worden voor de productie van enzymen als proteasen en amylasen. Michiel Noback boog zich over een fragment van de basenparen in het DNA van de Bacillus. Hij vond 170 potentiële genen en vergeleek de basenvolgordes van deze genen met alle bekende volgorden in publieke databanken. Dit gaf aanwijzingen over de vermoedelijke functie van ongeveer veertig procent van de nieuw geïdentificeerde genen. Het Bacillus subtilis chromosoom blijkt veel onderling verwante genen te bevatten waarvan sommigen behoren tot grote families. Verder onderzoek aan een aantal geselecteerde genen wees uit dat deze een rol spelen bij verschillende cellulaire processen. Tot slot voerde Noback een statistische vergelijking uit tussen de eiwitten van vijftien complete sets van erfelijke informatie. Hij vermoedt dat de daarbij gevonden onderlinge afwijkingen in aminozuurfrequenties iets te maken hebben met het proces van eiwitsynthese.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie