Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Gunstig advies over bescherming Hôtel du Parc Oostende

Datum nieuwsfeit: 10-05-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie West-Vlaanderen

Persberichten

Provincie adviseert gunstig over bescherming Hôtel du Parcen het kasteel en het park de Lovie
Brugge , 10/5/1999

Proosdij
Burg 2
B - 8000 Brugge
Telefoon 050/40 56 29
Telefax 050/ 40 56 01
E-Mail : provincie@west-vlaanderen.be

Brugge, 10 mei 1999
99/DPC/PB/086

behandelend ambtenaar : Bart Jaques

PROVINCIE ADVISEERT GUNSTIG OVER
· BESCHERMING HÔTEL DE PARC (OOSTENDE)
· BESCHERMING VAN HET KASTEEL EN PARK DE LOVIE (POPERINGE)

BESCHERMING HÔTEL DE PARC (OOSTENDE)

De bestendige deputatie van West-Vlaanderen heeft een gunstig advies uitgebracht over de voorgenomen bescherming als monument van het Hôtel du Parc, gelegen Marie-Joséplein 3 te Oostende. Het Hôtel du Parc werd tijdens het Interbellum opgetrokken naar de plannen van architect Joseph Van der Banck. Het is één van de weinige voorbeelden van een hotel in art deco dat behouden bleef in Oostende. Het gaaf bewaarde en kwalitatieve interieur werd uitgevoerd door de belangrijke Kortrijkse Kunstwerkstede. Het Hôtel du Parc is dan ook een gebouw met een belangrijke architectuurhistorische en artistieke waarde.

BESCHERMING VAN HET KASTEEL DE LOVIE (POPERINGE)

De bestendige deputatie van West-Vlaanderen heeft een gunstig advies uitgebracht over de voorgenomen bescherming als monument en dorpsgezicht van het kasteel De Lovie en omgevend park in Poperinge. Het kasteel De Lovie werd in 1856 gebouwd in opdracht van de vooraanstaande Poperingse familie de Merris. Het was Marie-Josephine de Renynghe, weduwe van Joseph de Merris, die op haar uitgestrekte eigendommen in de buurt van Poperinge een 56 hectaren groot park liet aanleggen. Tevens vroeg ze de Kortrijkse architect P.N. Croquison om de plannen te tekenen voor een statig landhuis in neorenaissance stijl. Dit kasteelpark in Engelse landschapsstijl bevat verschillende constructies, zoals tuinprieeltjes en een ijskelder, die illustratief zijn voor de levenswijze van de aristocratie tijdens de 19de eeuw. De Drogenbroodberg, een kunstmatige hoogte in het park, ontstond bij het uitgraven van de vijvers.
Na de dood van Jules van Merris veranderde het kasteel met bijhorend park verschillende malen van eigenaar, totdat in 1929 werd besloten om op het domein een sanatorium voor mannelijke tuberculosepatiënten onder te brengen. Het kasteel werd ingericht als ziekenhuis en tijdens de daaropvolgende jaren werden op het domein verschillende nieuwe gebouwen opgericht, waaronder een herdenkingskapel naar een ontwerp van de Ieperse architect Jules Coomans en een klooster. Toen de tuberculose bestreden was, werd in 1960 in De Lovie een instituut voor mentaal gehandicapten ondergebracht.
Naast het kasteel De Lovie zijn ook de Drogenbroodberg met neoclassicistisch prieeltje, een gietijzeren tuinpaviljoentje, de herdenkingskapel, de ijskelder en de jagersgrot als monument voorgedragen. Al deze constructies bevinden zich in het kasteelpark dat als dorpsgezicht werd voorgedragen.

Voor de beide dossiers berust de uiteindelijke beslissing bij Cultuurminister Luc Martens.

VOOR MEER INFORMATIE KUNT U TERECHT BIJ DE HEER MARC RYCKAERT IN PROVINCIEHUIS BOEVERBOS OP HET NUMMER : 050/40.34.18

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie