Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

SP: Opheldering koerswijziging Netelenbos rekeningrijden

Datum nieuwsfeit: 11-05-1999
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
SP wil opheldering over 180 graden draai van Netelenbos

De SP Tweede Kamerfractie is verheugd over de koerswijziging van minister Netelenbos met betrekking tot het rekeningrijden. De fractie wil echter ophel-dering over de argumentatie. Bovendien wil SP kamerlid Harry van Bommel weten wat de minister gaat ondernemen wanneer geen van de vier grote steden het beperkte experiment wil uitvoeren. Het lijkt erop dat de minister daarmee een argument in handen wil krijgen, waarmee ze op een 'nette' manier afscheid kan nemen van het rekeningrijden.

De SP heeft vanaf het begin grote bezwaren gehad tegen het rekeningrijden. Be-langrijk argument daarvoor is het feit dat de lasten van het fileprobleem eenzijdig worden gelegd bij de groep werknemers met lagere inkomens. De SP is verbaasd dat nu onder druk van werkgeversorganisaties, in samenwerking met de ANWB, de minister haar plannen wel wil herzien, terwijl om genoemde reden het draag-vlak onder burgers allang afwezig was.

Vragen SP:


1.Is de minister op de hoogte van de berichtgeving in landelijke pers over haar koerswijziging voor wat betreft de invoering van het rekeningrijden?


2.In januari verklaarde premier Kok dat het kabinet niet zou wijken voor de lobby tegen het rekeningrijden. Kan de minister uitleggen waarom zij dat nu toch doet?


3.Is het juist dat de minister vindt dat 'het draagvlak' ontbreekt en dat ze rekeningrijden niet 'tegen de wil van iedere Nederlander' wil invoeren? Betekent dit dat de minister haar verwijt aan dhr. Nouwen van de ANWB, dat hij demagogie bedreef, terugneemt?


4.Had de minister aanwijzingen dat dat draagvlak er eerder wel was? Zo ja, waardoor is dat draagvlak er nu niet meer?


5.Vindt de minister dat het gebrek aan draagvlak ook in andere situaties, zoals bijvoorbeeld bij de aanleg van de Betuweroute, moet leiden tot herzien van plannen? Zo ja, wanneer mogen we de bijgestelde plannen daarvoor tegemoet zien?


6.Is de minister van mening dat een van de redenen dat er een beperkt draagvlak voor rekeningrijden is, komt doordat grote groepen mensen met lagere inkomens getroffen worden door rekeningrijden terwijl zij geen alternatief hebben? Zo ja, gaat ze bij het beperkte experiment hier een mouw aan passen?


7.Is het juist dat de minister nu een beperkt experiment met rekeningrijden wil uitvoeren rondom een stad, om zo te bewijzen dat rekeningrijden werkt? Is het juist dat de minister gezegd heeft dat het systeem ontmanteld wordt, wanneer het in de praktijk niet blijkt te werken? Hoe verhoudt zich dit experiment en de kans dat rekeningrijden niet werkt met haar lang volgehouden stellingname dat rekeningrijden wel werkt?


8.Hoe denkt de minister dit beperkte experiment uit te voeren nu er signalen zijn dat geen van de beoogde steden wil meewerken omdat zo de burgers en bedrijven uit die stad sterk benadeeld worden?

Inlichtingen:

Harry van Bommel (070-3182805), Jules Jansen (070-3183815)

 

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie