Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vergadering militaire sportbond in Noordwijkerhout

Datum nieuwsfeit: 12-05-1999
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
expostbus51


MINISTERIE DEF

www.mindef.nl

Mindef: Vergadering militaire sportbond

DV/PB32/99 Den Haag, 7 mei 1999

Circa driehonderd afgevaardigden van de Internationale Militaire Sportbond, de op twee na grootste sportbond ter wereld, komen van 8 tot 17 mei in Nederland bijeen voor de jaarlijkse algemene vergadering. Onder het motto 'Vriendschap door sport' buigen de vertegenwoordigers van de 121 landen die deel uitmaken van de 'Conseil International du Sport Militair' (CISM) zich over de komende evenementen en wordt het budget voor volgend jaar vastgesteld. Het is de derde keer in het 51-jarige bestaan van de CISM dat Nederland fungeert als gastland. De bijeenkomst, die woensdag (12 mei) officieel van start gaat met een openingsceremonie, vindt plaats in congrescentrum 'De Leeuwenhorst' te Noordwijkerhout.

Het CISM werd in 1948 opgericht door Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk en Denemarken. Doel van het CISM, dat in haar ruim vijftigjarig bestaan het aantal deelnemende landen spectaculair zag groeien, is het sporten in internationaal militair competitieverband te stimuleren en vriendschappelijke relaties op te bouwen tussen leden van krijgsmachten van verschillende landen. Er bestaat sinds twee jaar een hechte samenwerking tussen het Internationaal Olympisch Comité en het CISM. De laatste vergadering van een afvaardiging van het CISM is gehouden bij het IOC in Lausanne (Zwitserland).

In Nederland worden zaken die verband houden met de circa 25 militaire nationale equipes in ons land gecoördineerd door het Bureau Internationale Militaire Sport. De beoefening van sport maakt een belangrijk deel uit van de opleiding van de Nederlandse militair, die immers dient te voldoen aan hoge eisen van fysieke conditie. Neveneffect van de aandacht voor sport in de opleiding is dat Defensie in de afgelopen jaren veel nieuwe talenten op sportief gebied heeft aangeleverd. Dit heeft onder meer tot gevolg dat een deel van de Nederlandse delegatie die in 2000 zal worden uitgezonden naar de Olympische Spelen, zal bestaan uit (ex-) militaire sporters.

Tot de hoogtepunten op de Nederlandse militaire sportkalender behoren de Nederlandse Militaire Kampioenschappen atletiek, die op 19 mei worden gehouden op het terrein van de Van Ghentkazerne te Rotterdam. Niet alleen atletiek, maar ook takken van sport als marathon, triatlon, zwemmen, handbal, basketbal en het Open Kampioenschap Survival (in november) zullen dit jaar de aandacht trekken van het publiek.

Bekende militaire sporters zijn onder anderen de judoka's Denny Ebbers, Mark Huizinga, Ben Sonnemans en Claudia Zwiers, schermster Pernette Osinga, atleet Martin Lauret en triatleet Roland Melis. Drie van deze atleten zal tijdens de openingsceremonie op 12 mei een CISM-medaille worden uitgereikt. De bijeenkomst wordt geopend door de secretaris generaal van defensie, drs. D.J. Barth.

Mededeling voor de redactie:
In verband met de opening van de algemene vergadering van het CISM op woensdag 12 mei wordt er die dag om 11.30 uur een persconferentie gegeven. Vertegenwoordigers van de pers die hierbij aanwezig willen zijn, wordt gevraagd zich aan te melden bij de afdeling persvoorlichting van de Directie Voorlichting, tel. 070-3188888.

07 mei 99 10:44

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie