Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Persbriefing Nederlandse deelname operaties Kosovo

Datum nieuwsfeit: 12-05-1999
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
expostbus51


MINISTERIE DEF

www.mindef.nl

mindef: Nederlandse deelname operaties Kosovo

DV/PB34/99 Den Haag, 11 mei 1999

Vandaag zal er door het Ministerie van Defensie geen achtergrondbriefing Kosovo worden verzorgd. Hieronder een weergave van de stand van zaken van dit moment. De eerstvolgende briefing is gepland op woensdag 12 mei om 17.00 uur, locatie Defensie Voorlichtingscentrum, Kalvermarkt 38 Den Haag.

Koninklijke luchtmacht

F-16 detachement (vliegbasis Amendola, Italië)
In de laatste 24 uur mei heeft het luchtmachtdetachement in Amendola 17 operationele missies uitgevoerd. Het totaal aantal door Nederlandse F-16's gevlogen missies komt daarmee op 844. Het totaal aantal door Nederlandse F-16's gevlogen uren, sedert het begin van de NAVO akties, komt daarmee op ongeveer 2600 uren.

Luchttransport/tankers vanaf vliegbasis Eindhoven Het afgelopen etmaal heeft een KDC-10 tanker twee maal een bijtankmissie uitgevoerd in het kader van operatie Allied Force. Het aantal tot nu toe uitgevoerde bijtankmissies komt daarmee op 85. Het totaal aantal vluchten met Fokker (F-60) transportvliegtuigen in het kader van de operaties is gekomen op op 22.

CH-47 Chinook detachement in Macedonië/Albanië
Het aantal hulpvluchten met de Chinook helikopters van de luchtmacht in Albanië en Macedonië ligt inmiddels op 302, waarvan 274 in Albanië werden uitgevoerd. Op dit moment zijn twee Chinooks in Farke, Albanië en een Chinook staat nog in Macedonië. Ook dit toestel zal deze week naar Farke bij Tirana vertrekken.

Koninklijke landmacht
Het vuurmondpeloton van de Gele Rijders beveiligt in Tetovo (in het noorden van Macedonië) de aldaar gelegerde Duitse brigade Vijftig militairen van dit vuurmondpeloton zijn inmiddels ingezet bij de opbouw van tenten in een vluchtenlingenkamp bij Cegrane. De Mortieropsporingsradarbatterij (30 militairen) bevindt zich nog steeds in het noordelijk grensgebied van Macedonië. De taak van deze eenheid is de opsporing van eventuele vijandelijke vuurmonden. In Albanië heeft het geniepeloton de werkzaamheden aan het basiskamp inmiddels afgerond. Momenteel werken de geniemilitairen aan diverse projecten in Durres en omgeving. Het gaat met name om de aanleg van een weg naar een ziekenhuis en het verbeteren van een toegangsweg naar de haven van Durres. De transportcompagnie blijft de komende tijd in het kader van de noodhulpoperatie Allied Harbour hulpgoederen transporteren binnen Albanië. Voor zover nodig wordt ook voorzien in het transport van vluchtelingen naar de diverse opvanglocaties. Het bouwmachinepeloton van de genie heeft sanitair en watervoorzieningen aangelegdin het Rode-Kruiskamp in Vlore.

Koninklijke Marine:
Het amfibisch transportschip Hr.Ms. Rotterdam is onderweg van Albanië naar de haven van Bari in Italië en zal daar tot en met 16 mei blijven.
Het fregat Hr.Ms. Bloys van Treslong heeft zich weer aangesloten bij de 'Standing Naval Force Medditeranean' en voert patrouilles uit in de Adriatische Zee.
De eenheid van het Korps Mariniers (140 militairen) is ingezet voor de beveiliging van konvooien, de hoofdkwartieren 'Albanian Forces' (HQ AFOR) en de Nederlands/Belgische eenheden en het basiskamp. Eén Lynx van Hr. Ms. Rotterdam is nog altijd beschikbaar ter ondersteuning van de (Nederlandse) commandant van 'Joint Taskforce Romeo' en eventueel ten behoeve van spoedeisende evacuaties (gewondentransport etc.)


----------


--

11 mei 99 17:19

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie