Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Stuurgroep ondersteunt projecten in Lauwersland

Datum nieuwsfeit: 12-05-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Groningen

Groningen, 12 mei 1999 Persbericht nr. 110

Stuurgroep ondersteunt projecten in Lauwersland

De stuurgroep Lauwersland heeft in haar vergadering van 10 mei j.l. besloten een financiële bijdrage te verlenen aan een zevental projecten die de plattelands-ontwikkeling in het Lauwerlandse ondersteunen:

* Ruimte voor Werk f 150.000,-

* ICT ondernemend Lauwersland f 35.000,-

* Ganzenvolgstation f 25.000,-

* Waddengalerij Pieterburen f 150.000,-

* Archeologisch steunpunt Ferwerderadeel f 50.000,-
* Onderzoek Nationaal Terpencentrum f 40.000,-
* Plattelandsvernieuwing Ferwerderadeel f 60.000,-
* Ruimte voor Werk

Op een totaal bedrag van bijna f 600.000 draagt de stuurgroep f 150.000 bij aan de kosten van de uitbreiding van deze cluster uit het Leader-programma. Dit is te danken aan het succes van het Ruimte voor Werk-programma in de afgelopen jaren. Het geld wordt besteed aan acquisitie, advisering en aan de Investeringspremie Kleine Ondernemers (de IKO-regeling).

ICT ondernemend Lauwersland

Ondernemers in Lauwersland kunnen een steuntje in de rug om hun achterstand op de elektronische snelweg in te halen goed gebruiken. Daarom draagt de stuurgroep f 35.000 bij aan dit ICT-project dat in totaal f 200.000 kost. Dit project richt zich in deze eerste fase met name op de deelnemers aan de "Pronkkamer". Aan dit project is een initiatief gekoppeld voor een cursus 'Cultuurhistorie voor toeristisch-recreatieve ondernemers'.

Ganzenvolgstation

Een gezamenlijke aanpak van o.a. De Fûgelspits, Staatsbosbeheer, It Fryske Gea, de Guozzekrite en de Natuurschool moet leiden tot een concrete invulling van de verschillende funkties van het Ganzenvolgstation. De haalbaarheid van een wetenschappelijk onderzoekscentrum met informatiecentrum voor bezoekers wordt nu onderzocht. Het realiseren van een dergelijk Ganzenvolgstation met internationale allure kan tegemoet komen aan de vraag naar meer informatie over ganzen. De stuurgroep draagt f 25.000 in de totale kosten die f 85.000 zijn.

Waddengalerij Pieterburen

Op initiatief van Leader is de Werkmaatschappij Pieterburen in het leven geroepen. In dit orgaan werken allerlei instanties uit dit dorp samen. Zij zorgen dat alle initiatieven leiden tot gemeenschappelijke projecten die ten goede komen aan het hele dorp. De Waddengalerij is het eerste projectvoorstel dat de Werkmaatschappij afscheid. Centraal idee van dit project is een gebouw waarin ondernemers zich kunnen presenteren aan bezoekers. In totaal is met dit project een bedrag van f 900.000 gemoeid, waaraan de stuurgroep f 150.000 bijdraagt.

Archeologisch steunpunt Ferwerderadeel

Dit initiatief moet leiden tot de realisering van een archeologisch steunpunt in Ferwerderadeel. Gekozen is voor een pand tegenover de kerk van Hogebeintum. Deze kerk staat op de hoogste terp van Nederland. In de totale kosten van f 200.000 van dit project draagt de stuurgroep f 50.000 bij.

Onderzoek Nationaal Terpencentrum

Dit onderzoek is een eerste stap om te bezien of het realiseren van een Nationaal Terpencentrum haalbaar is. De provincies Groningen en Friesland zullen zich samen sterk maken om dit unieke (inter)nationale centrum in Lauwersland te realiseren. De stuurgroep levert een bijdrage van f 40.000 aan dit onderzoek dat in totaal f 100.000 kost.

Plattelandsvernieuwing Ferwerderadeel f 60.000,-

Nauwe samenwerking tussen provincie, gemeente, bewoners, ondernemers en landbouwers moet leiden tot een aantal concrete projecten die draagvlak hebben in de gemeente Ferwerderadeel. Via deze bottom-up aanpak kan de plattelandsvernieuwing in deze gemeente een stevige impuls krijgen. De uitvoering van deze projecten zal leiden tot een versterking van de sociaal-economische leefbaarheid in Ferwerderadeel. Aan de totale kosten van dit project, zijnde f 300.000, draagt de stuurgroep f 60.000 bij.Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met: Wim Trip, afdeling bestuurscontacten provincie Groningen, tel. 050 3164129

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie