Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Brandweer Almere houdt wervingsactie vrijwillig personeel

Datum nieuwsfeit: 14-05-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Almere

Persbericht 132

7 mei 1999

BRANDWEER ALMERE HOUDT WERVINGSACTIE VRIJWILLIG PERSONEEL

De Almeerse brandweer zal in de loop van dit jaar een uitgebreide campagne starten voor het werven van nieuwe vrijwilligers. Voortuitlopend op deze campagne wordt in Almere-Haven alvast een ´schot voor de boeg´ gegeven. Vrijdag 14 mei is de brandweer in Almere-Haven tijdens de weekmarkt met een kraam aanwezig om informatie te geven en voorlichtingsmateriaal uit te delen. Ook tijdens de braderie op zaterdag 15 mei is de brandweer present, met een kraam op de markt. Verder zullen er posters in het centrum van Almere-Haven worden verspreid.

De kwaliteit van de hulp die door de brandweer wordt verleend is sterk afhankelijk van de paraatheid van de brandweer. Snelheid speelt daarbij vaak een belangrijke rol. Daarom moet de opkomsttijd van de brandweer na een alarmering zo kort mogelijk zijn. In verband met de openbare veiligheid zijn de maximaal aanvaardbare opkomsttijden van de brandweer in landelijke normen vastgelegd. Het vrijwillig personeel wordt als dat nodig is opgeroepen via alarmontvangers, en moet dan vanaf huis of van het werkadres naar de kazerne komen. De vereiste paraatheid van de vrijwillige brandweer is dus afhankelijk van de beschikbaarheid van het personeel en de woon/werkafstand tot de kazerne.

In de vrijwillige korpsdelen Almere-Haven en Almere-Buiten kunnen momenteel zon zeven brandwachten worden geplaatst. Het tekort aan vrijwillig personeel in beide korpsdelen is ontstaan door natuurlijk verloop, zoals verhuizing of verandering van werk. Vooral overdag is de beschikbaarheid van vrijwillig brandweerpersoneel vaak een probleem. Het personeelstekort is op dit moment nog niet zo ernstig dat de veiligheid in het gedrang komt. Bovendien is in Almere-Stad 24 uur per dag een beroepsbezetting aanwezig die, als dat nodig is, snel ondersteuning kan geven. Om te voorkomen dat de situatie in de toekomst misschien wel nijpend wordt, is de brandweer op zoek naar enthousiaste en sportieve collegas in de leeftijd van 18 tot 30 jaar, of mensen tot 45 jaar die al over geldige brandweerdiplomas beschikken. In verband met de paraatheid wonen en werken vrijwillige brandwachten bij voorkeur in een straal van ongeveer anderhalve kilometer rond de kazerne in Almere-Haven of in Almere-Buiten. Voor mensen die in ploegendienst werken kan de eis voor de werkafstand eventueel vervallen.

Om de werkzaamheden zo goed en veilig mogelijk te kunnen verrichten wordt er wekelijks geoefend en gesport, minimaal 36 avonden per jaar. Daarnaast worden basis- en vervolgopleidingen door de brandweer verzorgd. De meeste opleidingen duren een jaar en vergen één avond in de week. De brandweer treedt vaak op onder moeilijke omstandigheden; dat is niet altijd zonder risico. De inspanning die van het personeel wordt gevraagd is groot. Een medische keuring voorafgaand aan een aanstelling bij de brandweer is daarom noodzakelijk. De brandweerlieden krijgen een financiële vergoeding. Bovendien heeft de gemeente Almere voor het brandweerpersoneel een ongevallenverzekering afgesloten.

Vooruitlopend op de grote wervingscampagne worden belangstellenden uitgenodigd om op vrijdag 14 en zaterdag 15 mei de informatiekraam in Almere-Haven te bezoeken. Voor informatie kunnen geïnteresseerden tijdens kantooruren bellen met 5395431.


bron: Afdeling communicatie, Gemeente Almere

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie