Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Matige start Nederlandse glasgroenteseizoen

Datum nieuwsfeit: 17-05-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
TuinbouwNet

Matige start Nederlandse glasgroenteseizoen

De prijzen van aubergines, komkommers en tomaten zijn dit seizoen tot nu toe lager dan een jaar geleden. Daarentegen waren de telersprijzen van paprika's tot mei redelijk en die van radijs en kropsla matig. Vooral het internationaal ruime aanbod van vruchtgroenten zorgde voor druk op de prijzen, meldt het Productschap Tuinbouw.

Het aanbod tomaten in de Europese Unie is in de eerste vier maanden van dit jaar groter geweest dan in 1998. Vooral in Spanje en de Canarische eilanden werden meer tomaten geplukt dan in het afgelopen seizoen. Hierdoor brachten de Nederlandse tomaten in maart en april minder op dan in 1998, toen de prijzen overigens op een hoog niveau lagen. Hetzelfde beeld zien we bij komkommers en aubergines. Groter internationaal aanbod en lagere prijzen dan vorig seizoen. Vooral de komkommers brachten in april lage prijzen op. Dit heeft ook te maken met het feit dat er dit seizoen geen komkommers in Nederland meer doorgedraaid worden. Hierdoor kunnen de prijzen tijdelijk erg ver wegzakken.

In mei zijn de prijzen van glasgroenten aangetrokken. Door teeltwisselingen in Nederland en Engeland is het aanbod komkommers tijdelijk kleiner. Ook de tomaten en paprika's werden in de eerste week van mei weer wat duurder. Vooral de gele paprika's doen het tot nu toe goed qua telersprijs. Het areaal in Nederland is dit jaar gekrompen en hierdoor is het aanbod kleiner. Het Nederlandse aanbod radijs en kropsla is in de eerste maanden van dit jaar wat kleiner uitgevallen in vergelijking met 1998. Dit stond echter niet garant voor hogere prijzen. Ook uit de exportcijfers van het eerste kwartaal in dit jaar blijkt dat het EU-aanbod van groenten groter was dan in 1998. De uitvoer van Nederlandse glasgroenten daalde in de eerste drie maanden van 1999 licht vergeleken met het jaar daarvoor.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie