Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Schrijfactie: Honderdduizenden brieven naar kippenboeren

Datum nieuwsfeit: 17-05-1999
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
PERSBERICHT
Utrecht, 17 mei 1999

UNIEKE SCHRIJFACTIE VAN CONSUMENTEN NAAR LEGBATTERIJ-HOUDERS:

HONDERDDUIZENDEN BRIEVEN NAAR 886 KIPPENBOEREN

Stichting Wakker Dier is, in samenwerking met Varkens in Nood en Rechten voor al wat leeft, de Nationale Brievenactie gestart om alle kippen te bevrijden van kooihuisvesting. De actie geeft consumenten de kans om middels een brief rechtstreeks hun ongenoegen te uiten aan het adres van pluimveehouders die hun kippen opsluiten in kooien. De brieven worden verspreid via verschillende publieksbladen zoals Vrij Nederland, De Humanist, het blad van Milieudefensie en Dier en Vriend in een totale oplage van ruim 200.000 stuks. Ruim achthonderd batterijhouders in Nederland kunnen de komende maanden brieven verwachten van consumenten die zich rechtstreeks tot hen richten, omdat de verspreide brieven voorgeadresseerd zijn en gericht aan de pluimveehouders. Nooit eerder in de Nederlandse geschiedenis werden agrariërs op zo'n grote schaal direct aangesproken door consumenten op hun dieronvriendelijke veehouderij. Toch is daar alle aanleiding voor: per Nederlands gezin worden inmiddels 120 dieren per jaar geslacht in de bio-industrie na een kort en akelig leven. Het merendeel van deze dieren bestaat uit kippen.

Directe aanleiding tot de actie is de actuele politieke discussie in Nederland en Europa over de afschaffing van de legbatterij. De drie dierenbeschermings-organisaties willen met deze actie duidelijk maken - en laten maken - dat het houden van kippen in kooien (in welke vorm dan ook) niet -meer- toelaatbaar is. Zowel in Nederland als in Brussel wordt gesproken over - en is besloten tot - de afschaffing van de legbatterij. Tot dusver heeft de pluimveesector in Nederland te kennen gegeven uit rendementsoverwegingen niet af te willen stappen van het houden van kippen in kooien. De opvolger van de al decennia bestaande dieronterende legbatterij dreigt daarom weer een kooi te worden, namelijk de verrijkte of welzijns kooi. In plaats van de ruimte van 3/4 schoenendoos zou de leghen in de toekomst in 1 schoenendoos 'mogen' leven. Door het toevoegen van een zitstokje en legnestje wil men van een allerbelabbertst kooitje een iets minder naar kooitje maken, met een naam die slechts suggereert dat er daadwerkelijk iets verbetert. Feitelijk wordt dus alleen het woord 'legbatterij' afgeschaft.

Minister Apotheker liet Wakker Dier per brief weten 'leefruimte' centraal te stellen bij de zoektocht naar alternatieve huisvesting voor de 32.000.000 leghennen in Nederland. Het is uiterst merkwaardig dat er nu serieus gesproken wordt over een 'welzijnskooi' als vervanger van de batterij, want in een kooi die slechts anderhalf maal zo veel leefruimte biedt als de krappe legbatterij is er geen sprake van bewegingsruimte.

Wakker Dier, Varkens in Nood en Rechten voor al wat leeft hopen met hun grootschalige consumentenactie aan politiek en agrarische sector duidelijk te maken dat het publiek zich betrokken voelt bij het wel, maar vooral ook wee van de batterijkippen. De organisaties hopen met de campagne de druk op te voeren op het overleg over de nieuwe huisvesting dat achter gesloten deuren gevoerd wordt en waarvan de uitkomst vooralsnog zeer dieronvriendelijk lijkt onder invloed van andere Europese lidstaten.

Persinfo: drs Lonneke Grobben, campagnecoördinator Wakker Dier Telefoon: (030) 232 88 42 of 06 -200 606 15

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie