Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Eerste vluchtelingen betrekken rodekruiskamp bij Dürres

Datum nieuwsfeit: 17-05-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rode Kruis Vlaanderen

Persbericht

Eerste vluchtelingen betrekken woensdag rodekruiskamp bij Dürres

Woensdag 19 mei 1999 zullen de eerste 250 vluchtelingen aankomen in de twee door het Belgische leger gebouwde vluchtelingenkampen nabij de havenstad Dürres.

Ligging en opzet

De kampen liggen in de nabijheid van de zee op korte afstand van Dürres.

Het kamp 'Katundi i ri' is berekend op 2.500 tot 3.000 personen. Het Rode Kruis beheert dit kamp voorlopig voor een periode van 6 maanden. Het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen staat in voor de selectie van de vluchtelingen die in het kamp zullen verblijven.

Het kamp beslaat een oppervlakte van 7 hectare, biedt plaats aan 480 families en omvat 10 woonmodules. Verder is er een administratief blok, een magazijn, een medisch centrum en een psychosociaal centrum. Buiten sanitaire en logistieke voorzieningen bestaat een deel van het kamp uit multifunctionele tenten geschikt voor educatieve en bezigheidsactiviteiten.

Het medisch centrum wordt bemand door een dokter en een verpleegkundige en bestaat uit een tent die dienst doet als wachtzaal, een tent voor de consultatie van vrouwen en kinderen en een tent voor de consultatie van de mannen.

Het psychosociaal centrum bestaat uit 3 tenten bestemd voor psychologische opvang en tracing (gezinshereniging en opsporing van vermiste personen).

Elke woonmodule kan 48 families (240 personen) herbergen, verdeeld over kleinere eenheden bestemd voor telkens 4 families van 5 personen.

Het kamp 'Fshati i femijeve' biedt onderdak aan 500 personen. De structuur is vergelijkbaar met deze van het kamp 'Katundi i ri'. Het Rode Kruis staat in voor het algemeen beheer van dit kamp, Handicap International zorgt voor de psychologische begeleiding.

Het beheer van beide kampen is in handen van 5 Belgische rodekruisafgevaardigden, bijgestaan door 80 plaatselijke medewerkers.

Hulpgoederen voor de kampen zijn aangevoerd per vrachtwagen, schip en vliegtuig

* 26 april: Vertrek van een vrachtwagen met tenten en medicijnen.
* 30 april: Aankomst te Tirana van een vliegtuig met 2 terreinvoertuigen, 3 lichte vrachtwagens en 37 ton noodhulp.
* 1 mei: Een vrachtwagen met 13.800 kg dekzeilen wordt gelost in de opslagplaatsen te Dürres.

* 5 mei: Lossen van een schip in de haven van Dürres geladen met 132 ton suiker, 22 ton zeep, 24 ton kleding en allerhande logistiek materiaal.

* 12 mei: Aankomst van een vrachtwagen met 1800 matrassen.
* 14 mei: Aankomst van een vrachtwagen met 1080 matrassen, 2 dispensariumkits, 38 waterverdeelpunten, 576 kooksets, logistiek materiaal en verlichtingssets.

* 17 mei: Aankomst van een vrachtwagen met 223 banken en tafels, 576 gasbranders en een aantal administratieve kits.
* 19 mei: Aankomst van twee vrachtwagens met 5 terreinvoertuigen.
* 21 mei: Aankomst van 34 ton rijst, 34 ton deegwaren en 34 ton olie.

Rode Kruis beklemtoont belang van autonoom beheer van de kampen

Aan de vooravond van de opening van de kampen beklemtoont het Rode Kruis nogmaals het belang van haar autonomie. De werking van het Rode Kruis grijpt plaats onder het mandaat haar toevertrouwd door de Verdragen van Genève. Deze Verdragen stellen expliciet dat slachtoffers en hulpverleners en hun materiaal, voertuigen en verblijfplaatsen neutraal zijn. Deze neutraliteit wordt verzinnebeeld door het rodekruis- en/of rodehalvemaanembleem. Alle bij het conflict betrokken partijen dienen deze neutraliteit te eerbiedigen.

Om alle misverstanden te vermijden is het dan ook noodzakelijk dat er op geen enkel moment verwarring ontstaat over deze neutraliteit. Het beheer van bv. rodekruiskampen kan dan ook niet gebeuren samen met één van de bij het conflict betrokken partijen. Onder geen enkele voorwaarde mag immers de schijn ontstaan dat het Rode Kruis zou bijdragen aan de oorlogvoering.

Deze taakverdeling wordt door alle partijen erkend. Het Belgische leger zal zich dan ook na het voltooien van het kamp terugtrekken en het beheer aan het Rode Kruis overdragen.

Overige activiteiten van Rode Kruis-Vlaanderen in het gebied

In het kader van de crisis in Kosovo heeft Rode Kruis-Vlaanderen begin april een afgevaardigde uitgestuurd die instond voor de coördinatie van het inklaren en transporteren van de hulpgoederen voor het Internationale Rode Kruis in Tirana.

Tussen 2 en 9 april vertrokken er vanuit Vlaanderen 3 vluchten met hulpgoederen (dekens en kooksets) naar Albanië.

In de loop van april stuurde Rode Kruis-Vlaanderen ook nog verschillende vrachtwagens met hulpgoederen (voedsel en dekens) via Italië naar het getroffen gebied.

Op 8 april vertrok een team van Rode Kruis-Vlaanderen en het Nederlandse Rode Kruis naar Albanië om de voorbereidingen te treffen voor het opzetten van een vluchtelingenkamp nabij Vlore in het zuiden van Albanië.

Brussel, 17 mei 1999

Voor meer informatie kan u terecht bij Tuur Hoste, tel.kantoor: (02)645.45.45, gsm: (0476)50.50.58, e-mail:
communicatie@redcross-fl.be.
Rode Kruis-Vlaanderen-Perszaken, Vleurgatsesteenweg 98, 1050 Brussel.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie