Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Utrecht: actualisatie bouwprioriteiten verpleeghuizen

Datum nieuwsfeit: 18-05-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Utrecht

Persbericht
18 mei 1999

Groeiend tekort plaatsen in verpleeghuizen dreigt PROVINCIE BEPLEIT ACTUALISATIE BOUWPRIORITEITEN VOOR VERPLEEGHUIZEN

Bij ongewijzigd beleid voorziet de provincie dat in het jaar 2000 een tekort van bijna 340 plaatsen in de Utrechtse verpleeghuizen ontstaat. De lange wachtlijsten vragen, gezien de toenemende vraag naar zorg door ouderen, op korte termijn om een bestuurlijke actualisatie van de bouwprioriteiten.

Dat stellen GS in een brief aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sportzaken. Het college voert in deze brief een dringend pleidooi bij het rijk om initiatieven voor verpleeghuiszorg in de provincie Utrecht, die nu nog niet door het ministerie op de bouwlijst met prioriteiten zijn gezet, alsnog voorrang te verlenen. Nu dreigen in combinatie met de aanhoudende groei in de vraag naar verpleeghuisplaatsen "aanzienlijke problemen" omdat het ministerie voor een deel van de door de provincie aangevraagde capaciteit nog geen financiële ruimte heeft gereserveerd. Een bijzonder punt van aandacht is het inzetten van verpleegunits; dit zijn voorzieningen voor verpleegzorg, binnen de muren van een verzorgingshuis. Ouderen kunnen in deze verpleegunits extra (medische) aandacht krijgen en tegelijk blijven wonen in het verzorgingshuis. Het aanbieden van verpleegunits heeft niet alleen voor de bewoners grote voordelen. Deze werkwijze sluit ook aan bij de maatschappelijke tendens die laat zien dat de bewoners van verpleeghuizen en verzorgingshuizen onder invloed van o.a. de vergrijzing om een vergelijkbare zorg vragen.

Geen uitruil van capaciteit
Als enige provincie heeft Utrecht ervoor gekozen om de verpleegunits niet alleen met incidenteel geld maar ook met structurele middelen te financieren. Dit heeft tot gevolg dat de realisatie van deze verpleegunits in de meeste gevallen gepaard gaat met een afname in de capaciteit voor verzorgingshuizen. Bij een dergelijke uitruil in voorzieningen plaatsen GS kritische kanttekeningen. Een dergelijke handelwijze is volgens GS "niet langer verantwoord" omdat de problemen van de lange wachtlijsten zich voordoen bij zowel de verpleeghuizen als de verzorgingshuizen. Voor beide sectoren is extra capaciteit hard nodig. Achterstandsituaties, zoals vierbeddenkamers in verpleeghuizen, moeten daarom met voorrang worden aangepakt, aldus GS. Met het bouwen van verpleegunits kan volgens de provincie bovendien veel soepeler worden omgegaan, dan nu nog het geval is. Door bijvoorbeeld vooruitlopend op de bouw van verpleegunits exploitatiegelden zwevend in te zetten voor extra voorzieningen kunnen ouderen sneller worden geholpen.
(Voor informatie: Ron van Dopperen, (actueel@prvutr.nl) 030 - 258 31 96)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie