Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Achtergrondbriefing Kosovo-operaties uitgesteld

Datum nieuwsfeit: 18-05-1999
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
expostbus51


MINISTERIE DEF

www.mindef.nl

Mindef:Achtergrondinformatie Kosovo-operaties

DV/PB37/99 Den Haag, 18 mei 1999

De achtergrondbriefing Kosovo, die vandaag op het Ministerie van Defensie plaats zou vinden, is om organisatorische redenen verplaatst naar morgenmiddag (woensdag 19 mei). De briefing begint woensdag om 17.00 uur en duurt tot circa 17.30. Locatie: Defensie Voorlichtingscentrum, Kalvermarkt 38 Den Haag.

Koninklijke Luchtmacht:
Amendola - Het luchtmachtdetachement op de Italiaanse vliegbasis Amendola is gisteren opnieuw ingezet bij de NAVO-luchtacties boven Joegoslavië. In totaal vlogen de Nederlandse F-16's achttien missies. Daaronder waren zes luchtverdedigingsvluchten, tien aanvalsmissies en twee verkenningsopdrachten. Alle vliegtuigen zijn, ondanks de wederom op sommige plaatsen zeer actieve Servische luchtverdediging, behouden teruggekeerd.

Luchttransport/tankers vanaf vliegbasis Eindhoven- De afgelopen dagen hebben de KDC-10 tankers tweemaal een bijtankmissie uitgevoerd in het kader van operatie Allied Force. Het aantal tot nu toe uitgevoerde tankmissies komt daarmee op 96. De C-130 Hercules vliegtuigen hebben 1 vlucht uitgevoerd ter ondersteuning van de NAVO-operaties. Het aantal Hercules-vluchten komt hiermee op 59.

Chinook-transporthelikopters in Albanië - De Chinooks hebben gisteren twee vluchten uitgevoerd in Albanië waarmee het totale aantal in dat land gevlogen missies uitkomt op 210. Vandaag wordt een toestel ingezet voor het overvliegen van familie-oudsten van vluchtelingengezinnen uit de kampen in het Noorden naar andere kampen in het land. Dit om te laten zien dat daar behoorlijke voorzieningen zijn. Een en ander is een poging om meer vluchtelingen te laten kiezen voor een vertrek naar de vluchtelingenkampen die niet in het grensgebied met Kosovo liggen.

Koninklijke Landmacht:
Macedonië - Het Vuurmondpeloton van de Gele Rijders, gelegerd in Tetevo, gaat donderdag en vrijdag op het oefen- en schietterrein te Krivolac oefenen. De eenheid staat met haar vijf houwitsers en ondersteunend materieel onder bevel van de Duitse brigade.

De Mortieropsporingsradarbatterij bevindt zich in het noordelijk grensgebied om daar het luchtruim af te tasten naar eventueel vijandelijk vuur.

Albanië - Zondag is begonnen met het opzetten van een klein stafelement van zo'n 50 marine- en landmachtmilitairen (inclusief enkele Belgische militairen) in Kukes. Deze vooruitgeschoven post van 'Task Force Romeo' zal in opdracht van de NAVO en in samenwerking met UNHCR het vervoer van vluchtelingen vanuit deze Noord-Albanese stad naar het zuiden coördineren. Naar verwachting wordt medio deze week begonnen. De bedoeling is zo'n duizend vluchtelingen per dag te vervoeren. Naast de Belgisch/Nederlandse transportcapaciteit zullen ook Italiaanse en Albanese voertuigen ingezet kunnen worden.

De transportcompagnie van de Koninklijke Landmacht voert bijna dagelijks hulptransporten uit. Tot nu toe heeft de eenheid achttien van deze transporten uitgevoerd. (1800 vluchtelingen en 1007 ton voedsel) Het geniepeloton werkt momenteel aan diverse projecten in Dürres en omgeving waaronder een toegangsweg naar een vluchtelingenkamp in Hamallai.

Koninklijke Marine:
Geen wijzigingen inzet t.o.v. persbericht nr 36 (17 mei 1999).

18 mei 99 14:25

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie